DET NYA CORONAVIRUSET

Regeringen skjuter till 300 miljarder i krispaket

Nu sjösätter regeringen ett genomgripande stödpaket för att rädda svenska jobb och företag. Paketet omfattar över 300 miljarder kronor om åtgärderna utnyttjas fullt ut, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

De bärande delarna i krispaketet, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L nu sjösätter, är att staten tar över sjuklöneansvaret, står för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och ger företag anstånd med att betala in skatt. Från fackligt håll hörs nu positiva röster.

– Det här är ett av de mest kraftfulla paket som Sverige har sett. Vi kan minimera varslen om vi använder de stöd som nu finns tillgängliga, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.

Krispaketet lanseras efter att flera nya åtgärder vidtagits de senaste dagarna. UD meddelade i helgen, efter att allt fler länder beslutat att helt eller delvis stänga sina gränser, att man avråder från ”icke nödvändiga resor” till alla länder en månad framåt, då en ny bedömning ska göras. Nyligen stod det också klart att kravet på sjukintyg tillfälligt slopas, vilket innebär att den som blir sjuk ska kunna vara hemma i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Regeringen har också meddelat att Socialstyrelsen blir nationell inköpare av sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinteknik.

Samtidigt slår ett flertal läkare larm i SR Ekot och varnar för att pandemin kan få allvarliga konsekvenser för intensivvården på grund av bristen på intensivvårdsplatser.

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård, till SR.

Antalet bekräftat smittade forsätter att öka i snabb takt. På måndag vid lunchtid hade cirka 169400 personer smittats i världen, varav mer än 6500 personer har dött. Här i Sverige hade sex personer avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. 1032 svenskar har testats positivt för covid-19.

Läs mer här: ”Stort krispaket till svenska företag”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19: ARBETSSKADA

OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19

Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.

Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.

CORONAVACCIN

Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner

Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.

Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.

I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.

Läs Dagens Nyheters artikel här.

UTREDNINGAR

Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare

Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.

Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna

Prenumerera