DET NYA CORONAVIRUSET

Regeringen skjuter till 300 miljarder i krispaket

Nu sjösätter regeringen ett genomgripande stödpaket för att rädda svenska jobb och företag. Paketet omfattar över 300 miljarder kronor om åtgärderna utnyttjas fullt ut, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

De bärande delarna i krispaketet, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L nu sjösätter, är att staten tar över sjuklöneansvaret, står för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och ger företag anstånd med att betala in skatt. Från fackligt håll hörs nu positiva röster.

– Det här är ett av de mest kraftfulla paket som Sverige har sett. Vi kan minimera varslen om vi använder de stöd som nu finns tillgängliga, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.

Krispaketet lanseras efter att flera nya åtgärder vidtagits de senaste dagarna. UD meddelade i helgen, efter att allt fler länder beslutat att helt eller delvis stänga sina gränser, att man avråder från ”icke nödvändiga resor” till alla länder en månad framåt, då en ny bedömning ska göras. Nyligen stod det också klart att kravet på sjukintyg tillfälligt slopas, vilket innebär att den som blir sjuk ska kunna vara hemma i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Regeringen har också meddelat att Socialstyrelsen blir nationell inköpare av sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinteknik.

Samtidigt slår ett flertal läkare larm i SR Ekot och varnar för att pandemin kan få allvarliga konsekvenser för intensivvården på grund av bristen på intensivvårdsplatser.

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård, till SR.

Antalet bekräftat smittade forsätter att öka i snabb takt. På måndag vid lunchtid hade cirka 169400 personer smittats i världen, varav mer än 6500 personer har dött. Här i Sverige hade sex personer avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. 1032 svenskar har testats positivt för covid-19.

Läs mer här: ”Stort krispaket till svenska företag”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera