DET NYA CORONAVIRUSET

Regeringen skjuter till 300 miljarder i krispaket

Nu sjösätter regeringen ett genomgripande stödpaket för att rädda svenska jobb och företag. Paketet omfattar över 300 miljarder kronor om åtgärderna utnyttjas fullt ut, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

De bärande delarna i krispaketet, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L nu sjösätter, är att staten tar över sjuklöneansvaret, står för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och ger företag anstånd med att betala in skatt. Från fackligt håll hörs nu positiva röster.

– Det här är ett av de mest kraftfulla paket som Sverige har sett. Vi kan minimera varslen om vi använder de stöd som nu finns tillgängliga, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.

Krispaketet lanseras efter att flera nya åtgärder vidtagits de senaste dagarna. UD meddelade i helgen, efter att allt fler länder beslutat att helt eller delvis stänga sina gränser, att man avråder från ”icke nödvändiga resor” till alla länder en månad framåt, då en ny bedömning ska göras. Nyligen stod det också klart att kravet på sjukintyg tillfälligt slopas, vilket innebär att den som blir sjuk ska kunna vara hemma i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Regeringen har också meddelat att Socialstyrelsen blir nationell inköpare av sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinteknik.

Samtidigt slår ett flertal läkare larm i SR Ekot och varnar för att pandemin kan få allvarliga konsekvenser för intensivvården på grund av bristen på intensivvårdsplatser.

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård, till SR.

Antalet bekräftat smittade forsätter att öka i snabb takt. På måndag vid lunchtid hade cirka 169400 personer smittats i världen, varav mer än 6500 personer har dött. Här i Sverige hade sex personer avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. 1032 svenskar har testats positivt för covid-19.

Läs mer här: ”Stort krispaket till svenska företag”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Sverige ska bygga ett av EU:s nya beredskapslager

Ett av EU:s beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel ska byggas i Kristinehamn. Det meddelade regeringen på tisdagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått ansvaret för uppdraget, som gäller i fem år eller mer.

– Jag är glad över att EU har gett Sverige förtroendet att bygga upp ett av EU:s sjukvårdslager. Pandemin visar att samarbete över landsgränserna är vägen framåt och vi ska solidariskt göra vår del, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Vid sidan av Sverige ska även Danmark, Grekland och Ungern bygga upp EU-gemensamma beredskapslager. Det finns sedan tidigare liknande anläggningar i Rumänien och Tyskland.

Lagren ska inte minst innehålla läkemedel, medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning som ansiktsmasker och visir.

Läs mer: ”EU:s lager för medicinsk skyddsutrustning etableras i Sverige”

COVID-19

”Den nedåtgående trenden är bruten”

Region Stockholm ser tecken på att smittspridningen ökar i länet. Det rapporterar flera medier.

– Jag blir förtvivlad över de som beter sig som om det är över. Ni kan drabba andra som är mycket känsligare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Dagens Nyheter.

– Den nedåtgående trenden att andelen smittade minskar är bruten. Fortsätter detta uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen.

Samtidigt säger statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan bli aktuellt att införa nya åtgärder för att minska spridningen.

– Här har vi en diskussion med Stockholm.

Läs mer: ”Vi ser mycket oroande tecken”

POLITIK

Halv miljard mer till förlossningsvård

Förlossningsvården får ytterligare 500 miljoner kronor under 2021. Det meddelade regeringen i samband med att vårbudgeten presenterades på måndagen.

En betydande del av vårbudgeten var känd sedan tidigare, som Sjukhusläkaren har berättat om i omgångar, men några nyheter presenterades under dagen.

500 miljoner kronor ytterligare på förlossningsvården innebär att satsningen ökar från 1 miljard 2020 till 1,5 miljarder 2021. Regeringen räknar med att avsätta 500 miljoner extra även för 2022. Planen är att pengarna ska bidra till ökad tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att två miljarder kronor avsätts under 2021 för att stödja regionerna med fortsatt testning och smittspårning.

På måndagen blev det även känt att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ökade anslag.  Det handlar om 50 respektive 45 miljoner kronor nästa år. De extra tillskotten ska i korthet bidra i hanteringen av covid-19.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera