PRIMÄRVÅRDSREFORM

Regeringen presenterar proposition för närmare vård

Nu presenterar regeringen formellt en proposition med målet att öka kontinuiteten, förbättra tillgängligheten och göra patienten mer delaktig.

För en tid sedan presenterades lagrådsremissen med de första förslagen i primärvårdsreformen, och nu rullar ärendet vidare. Det handlar om flera förslag till ändringar i hälso- och sjukvårdslagen för att ge primärvården en ny definition. Tanken är, grovt sett, att primärvården blir navet i sjukvården. Primärvården ska ansvara för behovet av medicinska bedömningar, medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering. Ambitionen med en reformerad primärvård är bland annat att den andel av befolkningen som har en fast läkarkontakt i primärvården ska öka.

Läs mer här: ”Proposition för en närmare och mer tillgänglig vård”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Besked: Inga covidpatienter kvar på Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus har inte kvar någon covid-19-patient i intensiv- eller slutenvård. Det meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

Sjukhuset tog emot sin första covid-19-patient den 14 mars och har hittills vårdat närmare 1 600 patienter med bekräftad covid-19-infektion. Cirka 110 av dessa har fått vård på intensivvårdsavdelningen. Ingen covidpatient har vårdats på IVA sedan den 30 juni.

Sammanlagt har 1 348 patienter skrivits ut från sjukhuset och 236 har tyvärr avlidit i sjukdomen. Ingen covidpatient har emellertid avlidit sedan den 14 juli.

Sjukhuset gick tillbaka till normalläge den 9 juli.

– Efter fem intensiva månader kan vi unna oss att glädjas över nyheten att det inte finns någon inneliggande covidpatient kvar på sjukhuset. Vi är försiktigt optimistiska, men väl medvetna om att läget kan se annorlunda ut längre fram, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind.

Läs mer här: ”Ingen covidpatient kvar på Danderyds sjukhus”

COVID-19

Flest nya svenska covid-fall bland unga vuxna

Nu ökar antalet fall av covid-19 i Sverige mest bland unga vuxna. Det meddelar Folkhälsomyndigheten. Sex personer med bekräftad covid-19 har sedan i onsdags rapporterats döda i landet.

Sammanlagt har cirka 82 000 personer bekräftats smittade i landet och närmare 5 800 smittade svenskar har avlidit, enligt myndigheten.

Antalet nya inläggningar av patienter med covid-19 är inte särskilt många, enligt Socialstyrelsen. De som vårdas får i regel emellertid vård under långa perioder.

I världen har uppemot 19 000 000 personer hittills bekräftats smittade. Fler än 700 000 personer har dött i sviterna av covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

– Det är fortfarande väldigt många som drabbas och det är tyvärr inte en situation som är slut ännu, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen.

PRIMÄRVÅRD

Ministern: ”Stark primärvård är viktig för jämlik hälsa”

Regeringen har gett Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att kartlägga hur kvalitet och tillgänglighet i primärvården på landsbygden ser ut i nuläget. Myndigheten ska också undersöka hur primärvården kan utvecklas för att främja en god hälsa och vård på lika villkor.

– Med en ökad kunskap om de varierande förutsättningarna på landsbygden kan vi på sikt förbättra för invånare och patienter. En stark primärvård är viktig för en jämlik hälsa i befolkningen och därför behöver vi kunna lita på den i hela Sverige, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska redovisa uppdraget senast den 2 november 2021.

Uppdraget är en del av regeringens primärvårdsreform som är en del av januariavtalet, överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Läs mer här: ”Kartläggning av landsbygdens primärvård”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera