VÅRDPLATSBRIST

Reaktioner efter SvD:s reportage från akutmottagning

Svenska Dagbladets reportage från akutmottagningen på Danderyds sjukhus har mötts av reaktioner från olika håll.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SvD i ett mejl att det ”pressen på personalen har blivit för hård. Även från andra håll i landet vittnar man om en tuff arbetssituation”.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, säger till tidningen att läkare är en av de grupperna på arbetsmarknaden som arbetar absolut flest timmar.

– Vi ser redan stigande sjuktal bland läkare, särskilt bland yngre kvinnor. Vi ser också att läkarna har svårt att få ut ledighet och vila eftersom verksamheten är så pressad.

Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm och ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse, säger till tidningen att situationen förvärrats i och med öppnandet av intensivvårdsakuten på Nya Karolinska. Han menar också att man ingen annanstans i samhället skulle ”lägga ner en infrastruktur innan övriga är färdigbyggda”. Han lyfter också det faktum att chefläkare inte är oberoende det sjukhus hen arbetar på.

Läs hela artikeln här: Socialministern reagerar: ”En ohållbar situation”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

Ambulanssjukvården ska stärkas med ny satsning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 en satsning på en förstärkt ambulanssjukvård med 100 miljoner kronor första året, och räknar med motsvarande belopp för 2022–2023.

Tanken är att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik och effektiv över hela landet.

Regeringen berättade tidigare på onsdagen dessutom om satsningar i budgetpropositionen för att öka den sociala rättvisan i samhället. Det handlar bland annat om en återhämtningsbonus för personal inom hälso- och sjukvården respektive omsorgen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om en satsning på totalt 300 miljoner kronor för 2021, varav 105 miljoner till vården. För 2022 och 2023 beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till satsningen.

KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Karolinska drar tillbaka varsel av läkare

Nu hävs varslet om uppsägningar av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Orsaken som sjukhusledningen anger är att antalet anställda har minskat genom naturliga avgångar.

Varslet, som lades i november förra året, gällde 250 läkare och 350 undersköterskor. I februari meddelade sjukhuset att varslet kunde minskas till 266 tjänster, varav 109 läkare. Under pandemin har planerna hittills legat på is.

Enligt sjukhusets nuvarande beräkningar kommer antalet anställda emellertid att minska från 15 900 till 15 000 mellan maj 2019 och december 2020, vilket medför att ledningen anser att Karolinska har en bemanning som motsvarar uppdraget.

– Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Karolinska universitetssjukhuset häver varsel för undersköterskor och läkare”

Tegnell: ”Vi har inte nått peaken på pandemin än”

I stora delar av Europa ökar samhällsspridningen. I Sverige är emellertid utvecklingen fortsatt lugn, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Någon stor smittspridning i Sverige har vi inte just nu, sa han på myndigheternas gemensamma pressträff på tisdagen.

Här i Sverige har sammanlagt 5 851 dött i covid-19. Totalt har 87 345 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Globalt sett har nästan 30 miljoner fall bekräftats. Närmare en miljon har avlidit på grund av covid-19.

– Vi har inte nått peaken på den här pandemin än.