VÅRDPLATSBRIST

Reaktioner efter SvD:s reportage från akutmottagning

Svenska Dagbladets reportage från akutmottagningen på Danderyds sjukhus har mötts av reaktioner från olika håll.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SvD i ett mejl att det ”pressen på personalen har blivit för hård. Även från andra håll i landet vittnar man om en tuff arbetssituation”.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, säger till tidningen att läkare är en av de grupperna på arbetsmarknaden som arbetar absolut flest timmar.

– Vi ser redan stigande sjuktal bland läkare, särskilt bland yngre kvinnor. Vi ser också att läkarna har svårt att få ut ledighet och vila eftersom verksamheten är så pressad.

Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm och ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse, säger till tidningen att situationen förvärrats i och med öppnandet av intensivvårdsakuten på Nya Karolinska. Han menar också att man ingen annanstans i samhället skulle ”lägga ner en infrastruktur innan övriga är färdigbyggda”. Han lyfter också det faktum att chefläkare inte är oberoende det sjukhus hen arbetar på.

Läs hela artikeln här: Socialministern reagerar: ”En ohållbar situation”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

FORTBILDNING

Läkarförbundet anmäler staten om fortbildning

Läkarförbundet har anmält Sveriges regering till EU-kommissionen eftersom förbundet anser att Sverige inte uppfyller de krav som finns när det gäller fortbildning av läkare.

– Det gör att patienter riskerar att inte få ta del att de framsteg som görs, där det tar för lång tid att implementera ny kunskap och fasa ut gammal kunskap, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande i Läkarförbundet, till Sveriges Radio.

EU:s Yrkeskvalifikationsdirektiv gör gällande att varje medlemsstat genom att uppmuntra fortbildning ska säkerställa att yrkesutövare kan uppdatera sina kunskaper så att yrkesinsatsen bibehålls på säker och effektiv nivå. Något som inte följs, enligt Läkarförbundet.

– Vi hoppas att man genom en föreskrift tydligare får svart på vitt att läkare har rätt till tid och resurser för fortbildning, säger Sofia Rydgren Stale.

Läs hela artikeln här: ”Läkarförbundet anmäler regeringen”

CANCERVÅRD

Karolinska först i landet att certifieras för ny behandling

Karolinska universitetssjukhuset blir först i landet med att certifieras för CAR-T cellbehandling till patienter med akut lymfatisk B-cellsleukemi.

NT-rådet, rådet för nya terapier, som är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner, tog i maj 2019 beslut om att rekommendera CAR-T cellbehandling vid akut lymfatisk B-cellsleukemi.

– Vi är glada och stolta över att vi kan leverera innovativa terapier på högsta nivå till våra patienter. Det var en lång väg för att bli Sveriges första standardbehandlingscenter för CAR-T celler. Uppskattningsvis kommer 5–10 patienter per år ges möjligheten till behandling på Karolinska inom studier och med standardbehandling, säger Stephan Mielke, som är professor, verksamhetschef och huvudansvarig för behandlingen vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

CAR-T cellsterapi innebär att patientens egna immunceller tas ut och modifieras genetiskt för att bli bättre på att identifiera och döda tumörceller. De modifierade cellerna återförs sedan till patienten.

Akut lymfatisk B-precursorcellsleukemi är den vanligaste formen av leukemi.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med att certifieras för CAR-T cellbehandling”

LEDARSKAP

Jovic lämnar SKL:s vd-post

Vesna Jovic lämnar tjänsten som vd för Sveriges kommuner och landsting, SKL. Staffan Isling, som började som strategisk rådgivare hos SKL tidigare i år, blir tillförordnad vd till dess att SKL:s styrelse sammanträder i slutet av oktober.

Vesna Jovic har varit SKL:s vd sedan i maj 2017. Tidigare var hon kommundirektör i Huddinge kommun, där hon även haft flera chefstjänster.

– Jag vill rikta ett varmt tack till Vesna för hennes tid som vd på SKL och önska henne lycka till med framtida arbetsuppgifter, säger Anders Knape, SKL:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Vesna Jovic lämnar vd-posten i SKL

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd