COVID-19

Rapport: Tydligt minskad dödlighet på covid-IVA

Region Östergötland har granskat inläggningarna på intensivvårdsavdelningarna för patienter med covid-19 mellan den 9 mars och 23 augusti. Sammanlagt omfattar kartläggningen 848 patienter som fick vård på sjukhusen i regionen, varav 106 vårdades på IVA.

Enligt regionens analys var andelen inläggningar av patienter med covid-19 på IVA av de som vårdas på sjukhus oförändrad under perioden som helhet. Detta tyder på att kriterierna för vård på IVA inte har ändrats, enligt rapporten.

Totalt sett avled 25 procent av patienterna med covid-19 på IVA under perioden. Undersökningen visar dock att dödligheten har minskat markant. Under de första fyra veckorna avled 37 procent av patienterna, medan 17 procent avled under de fyra veckorna som följde efter det.

– Det är glädjande att det har blivit så mycket bättre på så kort tid, säger Martin Magnusson, medicinsk rådgivare som också representerar särskild sjukvårdsledning på regional nivå, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Kraftig minskning av dödsfall på IVA”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera