DET NYA CORONAVIRUSET

Protestmarsch skjuts fram efter osäkerhet kring coronaviruset

På grund av osäkerheten kopplat till det nya coronaviruset har Stockholms sjukvårdsupprop valt att skjuta fram sin demonstration, som var planerad att genomföras den 29 mars. Det meddelar initiativtagarna på uppropets hemsida.

”Med anledning av att vi inte vet vilka rekommendationer från myndigheter som kommer finnas kring det nya Coronaviruset om några veckor kommer vi att skjuta fram demonstrationen. Vi vill ha maximal uppslutning från allmänheten och maximal uppmärksamhet från media och som läget ser ut nu kommer det inte bli fallet. Därför skjuter vi på demonstrationen till senare i vår”, står det på hemsidan.

Även den planerade marschen i Göteborg skjuts på framtiden.

Antalet personer i Sverige som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset fortsätter att öka. Regeringen har nu meddelat att den inom kort ska lägga fram en extra ändringsbudget med mer pengar till sjukvården, berörda myndigheter och företag för att bromsa de ekonomiska effekterna av smittspridningen av det nya coronaviruset, rapporterar TT.

Regeringen meddelar även att förslaget om korttidsarbete ska införas flera månader tidigare än den ursprungliga planen som var den 1 augusti. Korttidsarbete handlar om skydd mot uppsägningar i samband med tillfälliga ekonomiska nedgångar.

Läs mer om sjukvårdsuppropets planer här: ”Patientsäkerhetsmarschen skjuts fram till senare i vår”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.

SKYDDSUTRUSTNING

Underkända andningsskydd såldes till regioner och kommuner under pandemin

Enligt SVT Nyheter och Uppdrag Granskning senaste avslöjande har Socialstyrelsen spridit hundratusentals andningsskydd som underkänts i två av tre tester. Masken hade också fått ett tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket.

I förra veckan avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag Granskning också att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation under coronakrisen. Maskerna har använts i äldrevård, hemtjänst och på sjukhus.

Läs hela nyheterna här och här.