POLITIK

Primärvård inkluderas i kömiljarden

Regionerna som uppvisar god tillgänglighet till primärvården eller till återbesök inom den specialiserade vården kan få pengar från kömiljarden. Det framhåller regeringen som tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) på onsdagen presenterade satsningar på hälso- och sjukvården för 2020. Det handlar om fyra överenskommelser på sammanlagt 4,7 miljarder kronor.

Regeringen och SKR är överens om en fortsatt satsning på kvinnors hälsa, förlossningsvård och mödrahälsovård och skjuter till 970 miljoner kronor under nästa år.

447 miljoner ska tillföras för en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider, varav 320 miljoner avsätts till regionerna för arbetet med standardiserade vårdförlopp.

För 2020 avsätter regeringen och SKR dessutom gemensamt 188,5 miljoner kronor för den fortsatta utvecklingen av nationella kvalitetsregister.

När det gäller den nya och uppdaterade kömiljarden ska mer pengar skjutas till under nästa år, närmare 2,9 miljarder i stället för 1,6 miljarder som i år. Regionerna får pengar om de kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation, jämfört med föregående år, oavsett vilken nivå de startar från. Dessutom inkluderas alltså även primärvården och återbesök i specialistvården.

– Sverige har en bra hälso- och sjukvård men det finns områden som vi behöver förbättra, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Läs mer här: ”4,7 miljarder till hälso- och sjukvården”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera