POLITIK

Primärvård inkluderas i kömiljarden

Regionerna som uppvisar god tillgänglighet till primärvården eller till återbesök inom den specialiserade vården kan få pengar från kömiljarden. Det framhåller regeringen som tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) på onsdagen presenterade satsningar på hälso- och sjukvården för 2020. Det handlar om fyra överenskommelser på sammanlagt 4,7 miljarder kronor.

Regeringen och SKR är överens om en fortsatt satsning på kvinnors hälsa, förlossningsvård och mödrahälsovård och skjuter till 970 miljoner kronor under nästa år.

447 miljoner ska tillföras för en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider, varav 320 miljoner avsätts till regionerna för arbetet med standardiserade vårdförlopp.

För 2020 avsätter regeringen och SKR dessutom gemensamt 188,5 miljoner kronor för den fortsatta utvecklingen av nationella kvalitetsregister.

När det gäller den nya och uppdaterade kömiljarden ska mer pengar skjutas till under nästa år, närmare 2,9 miljarder i stället för 1,6 miljarder som i år. Regionerna får pengar om de kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation, jämfört med föregående år, oavsett vilken nivå de startar från. Dessutom inkluderas alltså även primärvården och återbesök i specialistvården.

– Sverige har en bra hälso- och sjukvård men det finns områden som vi behöver förbättra, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Läs mer här: ”4,7 miljarder till hälso- och sjukvården”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTREDNINGAR

Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare

Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.

Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”

COVID-19

Löfven: Det är samma strategi hela vägen

Den svenska strategin mot coronaviruset och följderna av smittspridningen är fortsatt densamma. Det säger Stefan Löfven (S) i en intervju med SVT.

De senaste dagarna har flera nya restriktioner presenterats. Det maximala antalet för sällskap på restauranger sänks till fyra personer från och med julafton. Samtidigt ska ett maxantal för personer i butiker, gym och simhallar bestämmas och Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera att munskydd används i kollektivtrafiken vid vissa tidpunkter.

Enligt Stefan Löfven är det emellertid inte ett skifte i den svenska strategin vi nu ser.

– Det är samma strategi hela vägen. I grunden är det exakt samma strategi, säger han.

– Men det är klart, beroende på situationen måste man också kunna ändra. Nu trodde nog de flesta att vi i höst skulle få kluster av smitta. Men vi har inte fått det. Vi har snarare fått en mycket bredare våg. Då är det dags att med den utvecklingen också fatta beslut utifrån hur den situationen är.

Läs mer här.

COVID-19

Stora delar av personalen på IVA i Sollefteå sjuk i covid

Intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Sollefteå har drabbats av ett coronautbrott. En stor del av de anställda har insjuknat. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det är extremt ansträngt. Vi smittspårar och har smittstäd kontinuerligt inne på avdelningen, säger IVA-chefen Emma Lassen-Molander.

– De som är friska får arbeta mer. Vi har fått transportera en del patienter och prioritera vilka som kommer in.

Emma Lassen-Molander betonar, i likhet med många andra, vikten av att allmänheten följer gällande restriktioner och är försiktig under storhelgerna.

– Vården är ansträngd, och det gäller ju inte bara covid-vård.

Läs mer: ”Stort coronautbrott på Sollefteå sjukhus”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna

Prenumerera