POLITIK

Primärvård inkluderas i kömiljarden

Regionerna som uppvisar god tillgänglighet till primärvården eller till återbesök inom den specialiserade vården kan få pengar från kömiljarden. Det framhåller regeringen som tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) på onsdagen presenterade satsningar på hälso- och sjukvården för 2020. Det handlar om fyra överenskommelser på sammanlagt 4,7 miljarder kronor.

Regeringen och SKR är överens om en fortsatt satsning på kvinnors hälsa, förlossningsvård och mödrahälsovård och skjuter till 970 miljoner kronor under nästa år.

447 miljoner ska tillföras för en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider, varav 320 miljoner avsätts till regionerna för arbetet med standardiserade vårdförlopp.

För 2020 avsätter regeringen och SKR dessutom gemensamt 188,5 miljoner kronor för den fortsatta utvecklingen av nationella kvalitetsregister.

När det gäller den nya och uppdaterade kömiljarden ska mer pengar skjutas till under nästa år, närmare 2,9 miljarder i stället för 1,6 miljarder som i år. Regionerna får pengar om de kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation, jämfört med föregående år, oavsett vilken nivå de startar från. Dessutom inkluderas alltså även primärvården och återbesök i specialistvården.

– Sverige har en bra hälso- och sjukvård men det finns områden som vi behöver förbättra, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Läs mer här: ”4,7 miljarder till hälso- och sjukvården”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Sverige ska bygga ett av EU:s nya beredskapslager

Ett av EU:s beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel ska byggas i Kristinehamn. Det meddelade regeringen på tisdagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått ansvaret för uppdraget, som gäller i fem år eller mer.

– Jag är glad över att EU har gett Sverige förtroendet att bygga upp ett av EU:s sjukvårdslager. Pandemin visar att samarbete över landsgränserna är vägen framåt och vi ska solidariskt göra vår del, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Vid sidan av Sverige ska även Danmark, Grekland och Ungern bygga upp EU-gemensamma beredskapslager. Det finns sedan tidigare liknande anläggningar i Rumänien och Tyskland.

Lagren ska inte minst innehålla läkemedel, medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning som ansiktsmasker och visir.

Läs mer: ”EU:s lager för medicinsk skyddsutrustning etableras i Sverige”

COVID-19

”Den nedåtgående trenden är bruten”

Region Stockholm ser tecken på att smittspridningen ökar i länet. Det rapporterar flera medier.

– Jag blir förtvivlad över de som beter sig som om det är över. Ni kan drabba andra som är mycket känsligare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Dagens Nyheter.

– Den nedåtgående trenden att andelen smittade minskar är bruten. Fortsätter detta uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen.

Samtidigt säger statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan bli aktuellt att införa nya åtgärder för att minska spridningen.

– Här har vi en diskussion med Stockholm.

Läs mer: ”Vi ser mycket oroande tecken”

POLITIK

Halv miljard mer till förlossningsvård

Förlossningsvården får ytterligare 500 miljoner kronor under 2021. Det meddelade regeringen i samband med att vårbudgeten presenterades på måndagen.

En betydande del av vårbudgeten var känd sedan tidigare, som Sjukhusläkaren har berättat om i omgångar, men några nyheter presenterades under dagen.

500 miljoner kronor ytterligare på förlossningsvården innebär att satsningen ökar från 1 miljard 2020 till 1,5 miljarder 2021. Regeringen räknar med att avsätta 500 miljoner extra även för 2022. Planen är att pengarna ska bidra till ökad tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att två miljarder kronor avsätts under 2021 för att stödja regionerna med fortsatt testning och smittspårning.

På måndagen blev det även känt att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ökade anslag.  Det handlar om 50 respektive 45 miljoner kronor nästa år. De extra tillskotten ska i korthet bidra i hanteringen av covid-19.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera