VÅRDPLATSBRISTEN

Personal vittnar om akut vårdplatsbrist i Stockholm

Vårdplatssituationen i Stockholm är hårt pressad samtidigt som antalet öppna vårplatser under veckan kommer att minskas till sommarens lägsta notering, det skriver Dagens Nyheter. Tidningen har också pratat med personal på Danderyds sjukhus som beskriver hur det under måndagsmorgonen väntade 60 patienter på akutmottagningen.

– Veckorna efter midsommar har varit fruktansvärda. Vårdplatsbristen är den stora saken, då patienter tvingas vänta på en säng. Vi har haft patienter som färdigbehandlats på akuten på Danderyd – de har kommit in med blindtarminflammation, opererats och eftervårdats på akuten, och sedan skickats hem, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här: Brist på vårdplatser akut i regionen – patienter vårdas på akuten

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

AT-RANKING

Eksjö toppar AT-ranking – Sahlgrenska fortsätter tappa

Eksjö höglandssjukhuset, Avesta och Kristianstads centralsjukhus ligger i topp på årets AT-ranking.

För Höglandssjukhuset Eksjö, som har klättrat åtta platser, anges inte minst systematiskt förbättringsarbete och goda möjligheter att påverka sin arbetssituation bland orsakerna bakom topplaceringen.

För Sahlgrenska är årets ranking dock mer bekymmersam. Sjukhuset fortsätter att tappa på listan. I årets mätning ligger sjukhuset på plats 57, medan det för tre år sedan hade plats 8, vilket Göteborgs-Posten har uppmärksammat.

Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) har mätt och utvärderat AT:s kvalité i Sverige sedan år 2000. AT-rankingen är förutom en vägledning för nyexaminerade läkare, som ska påbörja sin allmäntjänstgöring, även en temperaturmätare för AT-läkares arbetssituation i Sverige.

Läs hela pressmeddelandet här.

OPERATIONER

Många avbokar operationer – för fritidsaktiviteter

Det är inte ovanligt att operationer avbokas på grund av fritidsaktiviteter, enligt en ny studie. Oftast är det öppenvårdsoperationer som avbokas.

För två år sedan startade ett team på Mora lasarett en studie för att ta reda på varför människor väljer att avboka sina planerade operationer, dessutom ofta med kort varsel.

Under ett år registrerades alla avbokningar vid kirurgkliniken på Mora lasarett. Under perioden utfördes det 1 332 planerade operationer, varav 702 i slutenvård och 630 i öppenvård. 202 personer (13 procent) avbokade sina planerade operationstider.

Ingreppen som flest personer avbokade var bråckkirurgi, kolecystektomi (operation av gallblåsan) och proktologi (operation av ändtarmen eller analöppningen), alltså ”mindre ingrepp” som inte kräver slutenvård.

44 personer angav fritidsaktivitet som skäl till avbokningen, 26 personer angav utlandsresa.

– Det är ett problem som påverkar hela vårdkedjan. I värsta fall innebär det en tom operationssal och att andra patienter får vänta längre på sin operationstid, säger Johanna Österberg, överläkare på kirurgkliniken i Mora, i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Fritidsaktiviteter vanlig orsak till avbokade operationer”

FORSKNING

KI:s prorektor lämnar med omedelbar verkan

Karolinska institutets prorektor Karin Dahlman-Wright avgår med omedelbar verkan, skriver KI i ett pressmeddelande. Orsaken är att hon anses ha gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Bakgrunden är de anmälningar om misstänkt oredlighet som lämnades in till KI sommaren 2018 och som främst var riktade mot Karin Dahlman-Wright.

I en skrivelse anger Karin Dahlman-Wright att ”det har gjorts tydligt för mig att den koppling som finns mellan ’oredlighet’ och mitt namn gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som prorektor”.

KI:s styrelseordförande Mikael Odenberg hade kallat universitetsstyrelsen (konsistoriet) till ett extra sammanträde på måndagen.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /