Svepet

Patienter ska lättare kunna få besök av läkare i hemmet

Nu från och med den första juni börjar ett nytt avtal och en ny organisation gälla för läkare i den prehospitala vården att gälla i Stockholms län, meddelar Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Det innebär att mobila läkarteam söker upp patienter som har svårt att själva uppsöka vården. Det kan handla om äldre, funktionshindrade och barnfamiljer.

Enligt Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Stockholms läns landsting, går en stor del av den akuta vården att sköta i patienternas hem.

– Man kan ge smärtstillande och kanske sy ihop ett sår, säger han, och meddelar att det

Men jourläkarbilarna har inte ett akutuppdrag, utan ett primärvårdsuppdrag, berättar Patrik Söderberg för Sjukhusläkaren.

– De är i tjänst när primärvården inte är tillgänglig, på nätter och på helger, säger han.

Målet är att jourläkarbilarna ska komma till patienten inom 90 minuter, men det är ingen garanti som man ger.

Finns inte risken att patienter som man åker ut till i hemmen egentligen behöver sjukhusvård?

– När läkare träffar patient görs alltid en bedömning, sedan brukar man ofta lösa saker, säger Patrik Söderberg.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson