Svepet

Patienter förstår inte sjukvårdens information- återhämtar sig sämre

I och med att allt fler operationer är dagkirurgi ställer det högre krav på patienter att följa de instruktioner de får från sjukhuset.
Många patienter återhämtar sig sämre därför att de inte förstår sjukvårdens information, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Forskarna i Örebro följde 704 patienter mellan 18 och 82 år som genomgick dagkirurgi i Sverige mellan oktober 2015 och juli 2016. Patienterna i studien hade inga problem med svenska språket, men 32 procent av dem svarade att de hade svårt att förstå informationen om hälsa, sjukdomar och sjukvård, och 7, 4 procent uppgav att de hade mycket svårt att förstå.

Studiens resultat kräver handling, enligt forskarna bakom den.

I Sverige genomförs omkring 1, 5 miljoner dagoperationer på vuxna personer, vilket innebär att 100 000-500 000 personer per år skickas hem efter operation och har svårt eller mycket svårt att ta till sig den information de fått från sjukvården, framhåller en av forskarna, Ulrica Nilsson.

– Vi måste identifiera de patienter som inte förstår. Då kan vi anpassa informationen och ge dem extra stöd, säger Ulrica Nilsson i ett pressmeddelande.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

KRISBEREDSKAP

Om tre år är krislager för läkemedel möjliga

Ifall arbetet startas på en gång kan beredskapslager för läkemedel vara på plats om tre år. Den bedömningen gör regeringens utredare Åsa Kullgren, som nu har lämnat sina förslag på hur den svenska sjukvårdens krisberedskap kan stärkas.

Under arbetets gång har hon bland annat inspirerats av Finland, som i krisens inledande skede klarade sig bättre än andra länder, mycket tack vare sina lager inom sjukvården.

– Om betänkandet genomförs fullt ut skulle jag säga att vi får en bättre beredskap än i Finland, säger Åsa Kullgren i Aftonbladet.

Hon föreslår en lagerhållning i tre steg, där nivå tre är ett statligt säkerhetslager.

– Det går inte att hålla lager som klarar långvariga kriser. Till slut tar lagren slut. Men med en god lagerhållning så köper vi oss tid för att säkerställa att Sverige får tillgång till sjukvårdsprodukter genom inköp.

Läs mer: ”Krislager för läkemedel möjliga om tre år”

COVID-19

Hastig ökning av IVA-patienter i Stockholm

Antalet covid-19-fall fortsätter att öka i Region Stockholm. På två veckor har antalet patienter med covid-19 som får intensivvård i regionen ökat med 80 procent.

Regionen försöker att frigöra personal som har möjlighet att arbeta med akut vård.

– Det finns inga signaler på att kurvan vänder neråt, säger Johan Bratt, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, till Sveriges Radio.

Läs mer: ”Tufft läge på IVA”

COVID-19

Leveranser skrivs ner igen – miljon vaccindoser försenas

Nu skrivs vaccinleveranserna till Sverige ner med cirka en miljon doser ytterligare, enligt nya prognoser. Sverige ska få 10,9 miljoner vaccindoser under första halvåret 2021, vilket inte räcker för att kunna vaccinera alla vuxna i landet.

– Regionerna hade naturligtvis önskat och planerat för att kunna vaccinera fler och snabbare, säger Emma Spak, ansvarig för sjukvården inom Sveriges kommuner och regioner (SKR), till SVT Nyheter.

Prognosen var i december förra året att Sverige skulle få 17,4 miljoner doser vaccin mot covid-19 under det första sex månaderna i år.

Läs mer här: Vaccinleveranserna skrivs ner på nytt

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera