Svepet

Patienter förstår inte sjukvårdens information- återhämtar sig sämre

I och med att allt fler operationer är dagkirurgi ställer det högre krav på patienter att följa de instruktioner de får från sjukhuset.
Många patienter återhämtar sig sämre därför att de inte förstår sjukvårdens information, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Forskarna i Örebro följde 704 patienter mellan 18 och 82 år som genomgick dagkirurgi i Sverige mellan oktober 2015 och juli 2016. Patienterna i studien hade inga problem med svenska språket, men 32 procent av dem svarade att de hade svårt att förstå informationen om hälsa, sjukdomar och sjukvård, och 7, 4 procent uppgav att de hade mycket svårt att förstå.

Studiens resultat kräver handling, enligt forskarna bakom den.

I Sverige genomförs omkring 1, 5 miljoner dagoperationer på vuxna personer, vilket innebär att 100 000-500 000 personer per år skickas hem efter operation och har svårt eller mycket svårt att ta till sig den information de fått från sjukvården, framhåller en av forskarna, Ulrica Nilsson.

– Vi måste identifiera de patienter som inte förstår. Då kan vi anpassa informationen och ge dem extra stöd, säger Ulrica Nilsson i ett pressmeddelande.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson