Svepet

Patienter förstår inte sjukvårdens information- återhämtar sig sämre

I och med att allt fler operationer är dagkirurgi ställer det högre krav på patienter att följa de instruktioner de får från sjukhuset.
Många patienter återhämtar sig sämre därför att de inte förstår sjukvårdens information, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Forskarna i Örebro följde 704 patienter mellan 18 och 82 år som genomgick dagkirurgi i Sverige mellan oktober 2015 och juli 2016. Patienterna i studien hade inga problem med svenska språket, men 32 procent av dem svarade att de hade svårt att förstå informationen om hälsa, sjukdomar och sjukvård, och 7, 4 procent uppgav att de hade mycket svårt att förstå.

Studiens resultat kräver handling, enligt forskarna bakom den.

I Sverige genomförs omkring 1, 5 miljoner dagoperationer på vuxna personer, vilket innebär att 100 000-500 000 personer per år skickas hem efter operation och har svårt eller mycket svårt att ta till sig den information de fått från sjukvården, framhåller en av forskarna, Ulrica Nilsson.

– Vi måste identifiera de patienter som inte förstår. Då kan vi anpassa informationen och ge dem extra stöd, säger Ulrica Nilsson i ett pressmeddelande.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

Halv miljard mer till förlossningsvård

Förlossningsvården får ytterligare 500 miljoner kronor under 2021. Det meddelade regeringen i samband med att vårbudgeten presenterades på måndagen.

En betydande del av vårbudgeten var känd sedan tidigare, som Sjukhusläkaren har berättat om i omgångar, men några nyheter presenterades under dagen.

500 miljoner kronor ytterligare på förlossningsvården innebär att satsningen ökar från 1 miljard 2020 till 1,5 miljarder 2021. Regeringen räknar med att avsätta 500 miljoner extra även för 2022. Planen är att pengarna ska bidra till ökad tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att två miljarder kronor avsätts under 2021 för att stödja regionerna med fortsatt testning och smittspårning.

På måndagen blev det även känt att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ökade anslag.  Det handlar om 50 respektive 45 miljoner kronor nästa år. De extra tillskotten ska i korthet bidra i hanteringen av covid-19.

POLITIK

Ambulanssjukvården ska stärkas med ny satsning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 en satsning på en förstärkt ambulanssjukvård med 100 miljoner kronor första året, och räknar med motsvarande belopp för 2022–2023.

Tanken är att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik och effektiv över hela landet.

Regeringen berättade tidigare på onsdagen dessutom om satsningar i budgetpropositionen för att öka den sociala rättvisan i samhället. Det handlar bland annat om en återhämtningsbonus för personal inom hälso- och sjukvården respektive omsorgen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om en satsning på totalt 300 miljoner kronor för 2021, varav 105 miljoner till vården. För 2022 och 2023 beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till satsningen.

KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Karolinska drar tillbaka varsel av läkare

Nu hävs varslet om uppsägningar av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Orsaken som sjukhusledningen anger är att antalet anställda har minskat genom naturliga avgångar.

Varslet, som lades i november förra året, gällde 250 läkare och 350 undersköterskor. I februari meddelade sjukhuset att varslet kunde minskas till 266 tjänster, varav 109 läkare. Under pandemin har planerna hittills legat på is.

Enligt sjukhusets nuvarande beräkningar kommer antalet anställda emellertid att minska från 15 900 till 15 000 mellan maj 2019 och december 2020, vilket medför att ledningen anser att Karolinska har en bemanning som motsvarar uppdraget.

– Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Karolinska universitetssjukhuset häver varsel för undersköterskor och läkare”