DET NYA CORONAVIRUSET

Över 100 personer smittade av coronaviruset i Sverige

Siffran över antalet personer som har konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Sverige fortsätter att öka. Nu har totalt 101 fall bekräftats i landet, flest i Stockholms län, rapporterar Dagens Nyheter.

Sammanlagt har drygt 98 700 personer i världen smittats av det nya coronaviruset. Mer än 3 380 personer har dött, medan cirka 55 500 personer har friskförklarats.

Företrädare för flera myndigheter i den nationella pandemigruppen, där bland annat Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Läkemedelsverket ingår, höll på fredagen en presskonferens i samband med att de hade träffats för att gå igenom beredskapsplanen.

– Vi har i dag ett inflöde av personer som smittats av coronaviruset, men vi har inte allmän smittspridning eller ett pandemiskt läge, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till DN.

Samtidigt avråder Utrikesdepartementet från resor till delar av Italien och Sydkorea.

Läs mer här: ”Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera