VÅRDPLATSER

Ovanligt tufft läge på IVA i Göteborg i sommar

Situationen på Sahlgrenska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning har varit extra tuff i sommar. Vitus Krumbholz och Kai Knudsen, vårdenhetsöverläkare respektive överläkare på intensivvårdssektionen, beskriver läget som katastrofalt.

– Förra veckan hade vi fem göteborgare som utlokaliserades till andra sjukhus – jag vet att två av dem har gått bort, säger Kai Knudsen till Göteborgs-Posten.

Ett starkt bidragande problem är centraliseringen som sjukvården inom Västra Götalandsregionen genomgått de senaste åren. Allt fler avancerade patienter flyttas till Sahlgrenska, samtidigt som antalet vårdplatser inte anpassas för att möta den utvecklingen. Fler vårdplatser ska emellertid vara på gång under hösten.

–  Vi har en väldigt ansträngd situation där vi går på knäna. Vi har för stor inströmning av patienter. Vi klarar inte av vårt uppdrag. IVA är i akut svikt i Göteborg, säger Kai Knudsen.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTREDNINGAR

Nergårdh ska utreda ny vårdform för psykisk ohälsa

Nu får Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare, ett tilläggsuppdrag att utreda förutsättningarna för en ny form av insatser inom primärvården för personer mer lättare psykisk ohälsa.

Redan i dag har primärvården i uppdrag att stötta personer med lättare psykisk ohälsa. Enligt regeringen är dock tillgängligheten till vården inte alltid bra.

– När du mår dåligt ska du snabbt kunna få hjälp, även innan det gått så långt att du behöver söka upp den specialiserade psykiatrin, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Anna Nergårdh får alltså uppdraget i form av ett tilläggsdirektiv till utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård”.

Här kan du läsa pressmeddelandet: Snabbare stöd vid lättare psykisk ohälsa.

LÄKEMEDEL

Nästan alla regioner erbjuder Naloxon till missbrukare

Endast fyra regioner saknar ett så kallat Naloxonprogram för personer med opioidberoende och risk för överdos. Det framgår av en kartläggning som Ekot har gjort.

Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid beroende och missbruk framhåller att alla regioner bör tillhandahålla Naloxon, antingen i form av nässprej eller spruta, till personer med missbruk. Tanken är att detta ska ske tillsammans med utbildning om hur läkemedlet används på en person som har tagit en överdos.

Det var endast tre regioner som hade infört Naloxonprogram i oktober förra året.

Läs hela artikeln här: De flesta regioner ger nu Naloxon till missbrukare.

VÅRDPLATSBRISTEN

Chefläkare tvingas bort från Södertälje sjukhus

Michael Gårdebäck, chefläkare vid Södertälje sjukhus, tvingas lämna sitt uppdrag efter att han kritiserat bristen på vårdplatser på sjukhuset.

– Om vi avsiktligen går mot att dra ner på antalet vårdplatser och inte använda vårdplatserna som vi hade tänkt utan nu, en minut i tolv, göra halt och göra annorlunda. Då utmanar det patientsäkerhets- och kvalitetsperspektiven väldigt mycket, säger Michael Gårdebäck till Dagens Medicin.

Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus, har dock en annan bild av konflikten.

– Vi har inte samma syn på sjukhusets framtida utveckling och hur vi ska möta de utmaningar som sjukhuset står inför. Och eftersom chefläkarämbetet är en sådan viktig roll för sjukhuset, och för vd, så blir det svårt att fortsätta det här arbetet tillsammans.

Läs hela artikeln här: Chefläkare petas från Södertälje sjukhus

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /

Prenumerera