COVID-19: ARBETSSKADA

OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19

Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.

Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

”Risken överhängande att Sverige får en tredje våg”

Nya scenarier som sträcker sig fram till den 31 maj som Folkhälsomyndigheten har tagit fram visar att riskerna för en tredje våg av covid-19 är stora.

Vaccineringarna som har dragits igång minskar inte smittspridningen i befolkningen den närmaste tiden.

– Om inte rekommendationerna om att hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk, jobba hemifrån och så vidare följs, är risken överhängande för att Sverige får en tredje våg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en kommentar.

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, uttryckte på en pressträff på onsdagen att tredje vågen redan är ett faktum i Stockholm.

KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Karolinska utsett till sjunde bästa sjukhus globalt sett

Karolinska universitetssjukhuset är världens sjunde bästa sjukhus. Det anser tidskriften Newsweek. Förra året knep sjukhuset plats tio på samma lista.

– Detta är ett erkännande till det fantastiska arbete som alla anställda på sjukhuset gör. År 2020 liknar inget annat i modern tid. Men Karolinska har utmärkt sig, även på global nivå, med att vårda många covid-19-patienter och samtidigt beforska sjukdomen, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Sjukhuset är näst högst rankat i Europa och högst rankat i Skandinavien, enligt tidskriften.

Läs mer: ”Karolinska utnämnt till världens sjunde bästa sjukhus”

Ur Sjukhusläkaren 2021-01