BROTT

Offret i dödsskjutningen var kvinnlig AT-läkare

På måndagsförmiddagen sköts en kvinna i 30-årsåldern till döds i Malmö. Kvinnan var AT-läkare och boende i staden.

Det var strax före klockan 10 på förmiddagen som flera personer slog larm om skottlossning i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Enligt vittnen ska kvinnan ha skjutits med flera skott medan hon höll sin bebis i armarna. Räddningspersonal skickades direkt till platsen, men kvinnans liv gick inte att rädda.

Offret var AT-läkare och har tidigare hörts i ett annat uppmärksammat mordfall i Malmö, enligt uppgifter i flera medier. Hon ska vid det tillfället ha vittnat om att det ska ha blivit oroligt på sjukhuset efter mordet.

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, dementerar dock i Sydsvenskan att polisen undersöker en koppling mellan dödsskjutningen och att kvinnan lämnat uppgifter i en tidigare utredning.

En 19-åring är anhållen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

Läs mer här: ”Ljus tända för den mördade kvinnan”.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

COVID-19

EU-beslut: Förlänger inte med Astra Zeneca

EU-kommissionen förlänger inte kontraktet med vaccintillverkaren Astra Zeneca. Det rapporterar flera medier. Kommissionen ska i stället fokusera på vaccinen från Pfizer och Moderna.

– En förlängning hade inte gett doser förrän nästa år, då vi planerat för andra vaccin, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SR Ekot.

Samtidigt står det klart att Astra Zenecas vaccin stoppas helt i Danmark.

Läs mer: ”EU förlänger inte kontrakt med Astra Zeneca”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera