Svepet

Nytt försök att minska beroendet av hyrpersonal- knyter uppdragstagarna till sig med direkta avtal

För att bli mindre beroende av hyrpersonal ger Landstinget Värmland nu läkare och psykologer med eget företag möjligheten att förlänga sina uppdrag genom att teckna avtal direkt med landstinget, enligt ett pressmeddelande.

Det innebär att landstingen inför ett uppdrag knyter till sig uppdragstagarna genom att själva sköter intervjuer och kontroller av dem. Denna form av direkta avtal med landstinget skapar mer kontinuitet och ökar förutsättningen för patientsäkerheten, uppger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef.

För att minska kostnaderna för inhyrd personal har regioner och landsting gått ihop med målet att bli oberoende av hyrpersonal från och med januari 2019.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.

SKYDDSUTRUSTNING

Underkända andningsskydd såldes till regioner och kommuner under pandemin

Enligt SVT Nyheter och Uppdrag Granskning senaste avslöjande har Socialstyrelsen spridit hundratusentals andningsskydd som underkänts i två av tre tester. Masken hade också fått ett tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket.

I förra veckan avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag Granskning också att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation under coronakrisen. Maskerna har använts i äldrevård, hemtjänst och på sjukhus.

Läs hela nyheterna här och här.