BEMANNING

Nya storvarsel inom Stockholms sjukvård

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus lägger nu varsel på cirka 100 tjänster vardera.

Båda sjukhusen dras med dålig ekonomi. Södersjukhuset har ett beräknat underskott på 130 miljoner för 2019 och enligt beräkningar kan underskottet landa på 300 miljoner år 2020 ifall nya åtgärder inte vidtas. Danderyds sjukhus har i sin tur ett beräknat underskott i år på 156 miljoner kronor. Med sjukhusavtalet för 2020-2023 kan underskottet uppgå till 300 miljoner kronor nästa år.

För Södersjukhusets del omfattar varslet 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster.

– Södersjukhuset har fått 5 miljarder att förvalta och vi behöver använda pengarna klokt och fokusera på vad som skapar mest nytta för patienten. Att varsla om minskning av tjänster är en kraftig åtgärd och jag förstår att det väcker känslor hos våra medarbetare, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset, i en kommentar.

Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus:

– Vi har arbetat tillsammans inom sjukhuset för att hitta besparingar. Det är ett omfattande arbete och vi är ännu inte riktigt klara. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö.

Sedan tidigare har sjukhusen i likhet med Södertälje sjukhus bland annat infört anställningsstopp, samt stopp för inhyrning av personal via bemanningsföretag. I förra veckan meddelade Södertälje sjukhus att det stänger en vårdavdelning.

Här kan du läsa mer: ”Södersjukhuset drar ner på tjänster”
Även här: ”Danderyds sjukhus vidtar ytterligare åtgärder”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

Halv miljard mer till förlossningsvård

Förlossningsvården får ytterligare 500 miljoner kronor under 2021. Det meddelade regeringen i samband med att vårbudgeten presenterades på måndagen.

En betydande del av vårbudgeten var känd sedan tidigare, som Sjukhusläkaren har berättat om i omgångar, men några nyheter presenterades under dagen.

500 miljoner kronor ytterligare på förlossningsvården innebär att satsningen ökar från 1 miljard 2020 till 1,5 miljarder 2021. Regeringen räknar med att avsätta 500 miljoner extra även för 2022. Planen är att pengarna ska bidra till ökad tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att två miljarder kronor avsätts under 2021 för att stödja regionerna med fortsatt testning och smittspårning.

På måndagen blev det även känt att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ökade anslag.  Det handlar om 50 respektive 45 miljoner kronor nästa år. De extra tillskotten ska i korthet bidra i hanteringen av covid-19.

POLITIK

Ambulanssjukvården ska stärkas med ny satsning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 en satsning på en förstärkt ambulanssjukvård med 100 miljoner kronor första året, och räknar med motsvarande belopp för 2022–2023.

Tanken är att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik och effektiv över hela landet.

Regeringen berättade tidigare på onsdagen dessutom om satsningar i budgetpropositionen för att öka den sociala rättvisan i samhället. Det handlar bland annat om en återhämtningsbonus för personal inom hälso- och sjukvården respektive omsorgen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om en satsning på totalt 300 miljoner kronor för 2021, varav 105 miljoner till vården. För 2022 och 2023 beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till satsningen.

KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Karolinska drar tillbaka varsel av läkare

Nu hävs varslet om uppsägningar av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Orsaken som sjukhusledningen anger är att antalet anställda har minskat genom naturliga avgångar.

Varslet, som lades i november förra året, gällde 250 läkare och 350 undersköterskor. I februari meddelade sjukhuset att varslet kunde minskas till 266 tjänster, varav 109 läkare. Under pandemin har planerna hittills legat på is.

Enligt sjukhusets nuvarande beräkningar kommer antalet anställda emellertid att minska från 15 900 till 15 000 mellan maj 2019 och december 2020, vilket medför att ledningen anser att Karolinska har en bemanning som motsvarar uppdraget.

– Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Karolinska universitetssjukhuset häver varsel för undersköterskor och läkare”