BEMANNING

Nya storvarsel inom Stockholms sjukvård

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus lägger nu varsel på cirka 100 tjänster vardera.

Båda sjukhusen dras med dålig ekonomi. Södersjukhuset har ett beräknat underskott på 130 miljoner för 2019 och enligt beräkningar kan underskottet landa på 300 miljoner år 2020 ifall nya åtgärder inte vidtas. Danderyds sjukhus har i sin tur ett beräknat underskott i år på 156 miljoner kronor. Med sjukhusavtalet för 2020-2023 kan underskottet uppgå till 300 miljoner kronor nästa år.

För Södersjukhusets del omfattar varslet 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster.

– Södersjukhuset har fått 5 miljarder att förvalta och vi behöver använda pengarna klokt och fokusera på vad som skapar mest nytta för patienten. Att varsla om minskning av tjänster är en kraftig åtgärd och jag förstår att det väcker känslor hos våra medarbetare, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset, i en kommentar.

Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus:

– Vi har arbetat tillsammans inom sjukhuset för att hitta besparingar. Det är ett omfattande arbete och vi är ännu inte riktigt klara. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö.

Sedan tidigare har sjukhusen i likhet med Södertälje sjukhus bland annat infört anställningsstopp, samt stopp för inhyrning av personal via bemanningsföretag. I förra veckan meddelade Södertälje sjukhus att det stänger en vårdavdelning.

Här kan du läsa mer: ”Södersjukhuset drar ner på tjänster”
Även här: ”Danderyds sjukhus vidtar ytterligare åtgärder”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson