Ny överenskommelse för omställning
Sveriges kommuner och regioner, Sobona, Sveriges läkarförbund och övriga fackförbund inom kommunal och regional sektor har skrivit under en principöverenskommelse om kompetensutveckling och omställning.
Parterna ska enligt principöverenskommelsen teckna ett nytt kompetens- och omställningsavtal från och med 1 maj 2020. SKR, Sobona och facken är överens om att tidiga omställningsinsatser och löpande kompetensutveckling ska vara i fokus i det nya avtalet, vilket bedöms vara centralt för att säkra kompetensförsörjningen i välfärden.
− Vi är alla överens om att teckna ett nytt omställningsavtal som är ännu bättre anpassat efter förutsättningarna på arbetsmarknaden, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, i en kommentar.
Överenskommelsen innehåller bland annat delar om att visstidsanställda ska omfattas av förebyggande omställningsinsatser, avtalet anpassas till den höjda pensionsåldern i det allmänna pensionssystemet och anställda som varit sjukfrånvarande och blivit färdigrehabiliterade ska omfattas av hela avtalet.
Vid sidan av ett nytt omställningsavtal är parterna överens om att staten måste ta ett mer genomgripande ansvar för medborgarnas livslånga lärande. Staten måste göra det lättare för personer att utbilda, fortbilda och omskola sig.
Läs mer här: ”Ny överenskommelse för omställning i välfärden”
Det senaste från SjukvårdsSvepet:
OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19
Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.
Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.
Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner
Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.
Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.
I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.
Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.
Läs Dagens Nyheters artikel här.
Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare
Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.
Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.
– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.
– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.
Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”