VÅRDVAL

Nej till vårdval inom bup i Region Skåne

Det finns ingen politisk majoritet för att införa vårdval inom den skånska barn- och ungdomspsykiatrin. Det innebär att förslaget om detta kommer att röstas ner när hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen sammanträder.

– Vi får släppa tanken på vårdval ett tag. Detta hade utretts i ett år och det tar kraft och energi från tjänstemännen i Region Skåne. Nu får vi försöka hitta andra sätt att minska vårdköerna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, till Helsingborgs Dagblad.

Sverigedemokraterna har valt att säga nej, vilket medför att saken är klar. Beskedet innebär ytterligare ett bakslag för det borgerliga regionstyret. Sverigedemokraterna sade i höstas nej till att upphandla palliativ vård i Malmö och Trelleborg. Allianstyret drog på egen hand tillbaka förslaget om vårdval inom öron-näsa-hals efter att den egna utredningen hade gjort tummen ner.

Läs mer här: ”Rött ljus för vårdval inom bup”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Flera sjukhus återgår till normalläge

Flera sjukhus har gått tillbaka till normalläge efter att under pandemin ha legat på något av de förhöjda beredskapslägena, det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Bland annat har Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhus lämnat stabsläge.

På många håll i landet befinner sig dock sjukhus fortfarande i förhöjd beredskap.

Läs hela nyheten här.

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.