COVID-19

Närmare 1 600 personer i landet döda i covid-19

Platån på närmare två veckor är tydlig. Det framhöll statsepidemiolog Anders Tegnell under måndagens myndighetsgemensamma pressträff. Antalet döda personer i landet närmar sig 1 600 stycken.

Tegnell säger, i likhet med rapporter från andra håll, att trycket är hårt, men han anser att det fungerar på denna ansträngda nivå.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har 1 580 personer i Sverige hittills avlidit i covid-19. 40 dödsfall har rapporterats in under det senaste dygnet. Fram tills nu har 14 777 personer bekräftats vara smittade i landet. 1 133 personer har hittills haft behov av intensivvård.

Kurvan i Västra Götaland liknar den i Stockholm, men är på en markant lägre nivå, framhåller Anders Tegnell. Även Skåne ligger på en ganska flack kurva.

Totalt har över 2 400 000 personer i världen bekräftats vara smittade, enligt siffror från Johns Hopkins CSSE vid 16.30-tiden. 166 235 personer hade dött på grund av covid-19.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera