SÄKERHET

MSB: Även mindre sjukhus bör ha dubbla reservsystem

Nyköpings lasarett var i lördags utan ström i flera timmar. Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, MSB, ser allvarligt på det inträffade och framhåller att även mindre sjukhus bör ha dubbla reservlösningar.

I samband med att strömmen försvann stängdes sjukhuset helt för inkommande patienter, och två intensivvårdspatienter fick evakueras.

I dagsläget har större sjukhus dubbla reservlösningar för att kunna försäkra sig om elförsörjning vid ett strömavbrott, men efter lördagens incident framhåller MSB alltså att fler sjukhus bör skaffa det.

– Har man viktiga anläggningar så bör man ha dubblerade lösningar för reservkraft. Tyvärr är det nog förhållandevis vanligt att man har dieselkraft inkopplat i ett ställverk och då kan saker och ting gå sönder, säger Jan-Olof Olsson, sakkunnig på MSB till SVT Nyheter Sörmland.

Läs hela artikeln här: ”MSB: ’Olyckligt att ett enstaka fel kan slå ut hela anläggningen'”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera