VÅRDPLATSBRISTEN

Larm: Oerhört svår situation på många akutsjukhus

Årets sommar är ovanligt tuff på akutsjukhus på flera håll i landet, rapporterar Expressen.

– Det är värre än någonsin. Vi har fått larmrapporter från hela landet, från Norrbotten till Halland, säger Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet, till tidningen.

– Många mår jättedåligt, man sliter hund.

De senaste sex-sju åren har situationen förvärrats, bristen på sjuksköterskor och barnmorskor ökar och antalet vårdplatser minskar för varje år, framhåller Ann Johansson.

– Vi har ett sommarläge, ett ekorrhjul, året om. Regionerna går in i sommaren med en sämre situation än någonsin tidigare.

Läs hela artikeln här: Larmet: Värsta sommaren någonsin

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTREDNINGAR

Nergårdh ska utreda ny vårdform för psykisk ohälsa

Nu får Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare, ett tilläggsuppdrag att utreda förutsättningarna för en ny form av insatser inom primärvården för personer mer lättare psykisk ohälsa.

Redan i dag har primärvården i uppdrag att stötta personer med lättare psykisk ohälsa. Enligt regeringen är dock tillgängligheten till vården inte alltid bra.

– När du mår dåligt ska du snabbt kunna få hjälp, även innan det gått så långt att du behöver söka upp den specialiserade psykiatrin, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Anna Nergårdh får alltså uppdraget i form av ett tilläggsdirektiv till utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård”.

Här kan du läsa pressmeddelandet: Snabbare stöd vid lättare psykisk ohälsa.

LÄKEMEDEL

Nästan alla regioner erbjuder Naloxon till missbrukare

Endast fyra regioner saknar ett så kallat Naloxonprogram för personer med opioidberoende och risk för överdos. Det framgår av en kartläggning som Ekot har gjort.

Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid beroende och missbruk framhåller att alla regioner bör tillhandahålla Naloxon, antingen i form av nässprej eller spruta, till personer med missbruk. Tanken är att detta ska ske tillsammans med utbildning om hur läkemedlet används på en person som har tagit en överdos.

Det var endast tre regioner som hade infört Naloxonprogram i oktober förra året.

Läs hela artikeln här: De flesta regioner ger nu Naloxon till missbrukare.

VÅRDPLATSBRISTEN

Chefläkare tvingas bort från Södertälje sjukhus

Michael Gårdebäck, chefläkare vid Södertälje sjukhus, tvingas lämna sitt uppdrag efter att han kritiserat bristen på vårdplatser på sjukhuset.

– Om vi avsiktligen går mot att dra ner på antalet vårdplatser och inte använda vårdplatserna som vi hade tänkt utan nu, en minut i tolv, göra halt och göra annorlunda. Då utmanar det patientsäkerhets- och kvalitetsperspektiven väldigt mycket, säger Michael Gårdebäck till Dagens Medicin.

Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus, har dock en annan bild av konflikten.

– Vi har inte samma syn på sjukhusets framtida utveckling och hur vi ska möta de utmaningar som sjukhuset står inför. Och eftersom chefläkarämbetet är en sådan viktig roll för sjukhuset, och för vd, så blir det svårt att fortsätta det här arbetet tillsammans.

Läs hela artikeln här: Chefläkare petas från Södertälje sjukhus

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /

Prenumerera