LÄKARPROGRAMMET PÅ KI

Läkarstudenter på KI riskerar att bli utan studieplats till hösten

Igår kunde Dagens Nyheter berätta att ett 50-tal behöriga läkarstudenter, främst studenter i termin tre, fyra och fem, kan komma att nekas att fortsätta läkarprogrammet på Karolinska institutet till hösten. Det handlar främst om studenter som varit spärrade, men som under våren klarat examinationer eller kompletterat obligatoriska delar och på så sätt blivit behöriga. Anledningen till att platserna är för få är att fler än vanligt har klarat omtentor från tidigare terminer.

– Vi har aldrig varit med om det här. Det är en förfärlig situation för våra studenter, och den drabbar dem enormt med tanke på studiestödet och om de har en studentbostad. Vi sliter som bara den för att lösa detta och hitta platser, säger Marie Dahlin som är ansvarig för läkarprogrammet på KI till DN.

På grund av pandemin har det varit svårt att ordna den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, i stockholmssjukvården, vilket har utgjort en flaskhals.

Enligt Marie Dahlin kommer de studenter som står på väntelistan att förr eller senare kunna börja igen.

– Vi försöker hitta platser till hösten, och i andra hand till våren. Men de som är behöriga och följer studietakten kommer självklart att få fortsätta, säger hon till DN.

I ett pressmeddelande skriver KI att man sedan dess har lyckats utöka antalet platser och att det i nuläget är omkring 30 studenter som står på väntelistan.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera