LÄKARPROGRAMMET PÅ KI

Läkarstudenter på KI riskerar att bli utan studieplats till hösten

Igår kunde Dagens Nyheter berätta att ett 50-tal behöriga läkarstudenter, främst studenter i termin tre, fyra och fem, kan komma att nekas att fortsätta läkarprogrammet på Karolinska institutet till hösten. Det handlar främst om studenter som varit spärrade, men som under våren klarat examinationer eller kompletterat obligatoriska delar och på så sätt blivit behöriga. Anledningen till att platserna är för få är att fler än vanligt har klarat omtentor från tidigare terminer.

– Vi har aldrig varit med om det här. Det är en förfärlig situation för våra studenter, och den drabbar dem enormt med tanke på studiestödet och om de har en studentbostad. Vi sliter som bara den för att lösa detta och hitta platser, säger Marie Dahlin som är ansvarig för läkarprogrammet på KI till DN.

På grund av pandemin har det varit svårt att ordna den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, i stockholmssjukvården, vilket har utgjort en flaskhals.

Enligt Marie Dahlin kommer de studenter som står på väntelistan att förr eller senare kunna börja igen.

– Vi försöker hitta platser till hösten, och i andra hand till våren. Men de som är behöriga och följer studietakten kommer självklart att få fortsätta, säger hon till DN.

I ett pressmeddelande skriver KI att man sedan dess har lyckats utöka antalet platser och att det i nuläget är omkring 30 studenter som står på väntelistan.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19: ARBETSSKADA

OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19

Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.

Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.

CORONAVACCIN

Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner

Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.

Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.

I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.

Läs Dagens Nyheters artikel här.

UTREDNINGAR

Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare

Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.

Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna