DET NYA CORONAVIRUSET

Läkarförbundet och SKR överens om framflyttade förhandlingar

Nu har Sveriges läkarförbund formellt enats med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona om att skjuta upp de pågående avtalsförhandlingarna. Orsaken är den allvarliga situation som Sverige befinner sig i på grund av pandemin.

Den 19 december utväxlade Sveriges läkarförbund och SKR krav och inledde förhandlingarna om läkares lön och villkor. Avtalsförhandlingarna skjuts nu alltså fram och ska återupptas efter sommaren.

– Medlemmarna i Sveriges läkarförbund tar ett enormt ansvar och är fullt upptagna ute i verksamheterna med att hantera den kris som landet befinner sig i. I detta hårt pressade läge finns inte förutsättningar att bedriva avtalsförhandlingar, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund, i en kommentar.

Det gällande centrala kollektivavtalet för region- och kommunalanställda läkare samt läkare anställda vid privata Sobonaföretag tecknades i maj 2017 och löper ut den 1 april 2020. Parterna inom kommun- och regionsektorn har enats om att skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och förlänga gällande avtal till den 31 oktober 2020 för att man inte ska hamna i ett avtalslöst tillstånd.

Beskedet kommer några dagar efter att industriavtalet skjutits fram, vilket har pekat ut riktningen för andra avtal.

Samtidigt uteblev den befarade vågen av svårt coronasjuka i helgen, rapporterar Svenska Dagbladet. Region Stockholm har emellertid meddelat att all planerad vård i Stockholm successivt ställs in för att frigöra sjukvårdspersonal till fler intensivvårdsplatser. På samma gång har arbetet med att bygga ett externt sjukhus i Stockholmsmässans lokaler påbörjats för att kunna ge vård till coronapatienter. Region Stockholm, som har drabbats mest av spridning i landet, testar inte längre vårdpersonal för viruset. Enligt regionens bedömning ska det i stället räcka med att personalen går hem från jobbet vid symptom.

Fler än 340 000 personer i världen har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset. 14 700 personer har dött, varav 21 personer i Sverige, enligt Dagens Nyheter.

Läs mer här: ”Sveriges läkarförbundet och SKR skjuter fram avtalsrörelsen”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera