DET NYA CORONAVIRUSET

Läkare kritiserar bedömning om god virusberedskap

Efter den senaste tidens utveckling i omvärlden meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagseftermiddagen att den nu bedömer att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Samtidigt bedömer myndigheten att risken för allmän smittspridning i Sverige är låg.

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade i början av veckan att det finns en god beredskap mot smittspridning inom Sverige. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen är av samma åsikt. I en nationell lägesrapport den 18 februari lyfter myndigheterna fram att beredskapen i landet är god i dagsläget, alltså när det inte förekommer någon smittspridning.

Rapporten slår fast att det sammantaget finns tillräckligt med personlig skyddsutrustning för vårdpersonal för att klara av cirka 5 000 diagnosbesök och cirka 1 400 vårddygn. Det motsvarar cirka 100 patienter om varje patient vårdas i 14 dagar.

Ett flertal läkare kritiserar bilden om god beredskap.

Staffan Sylvan, tidigare smittskyddsläkare i Uppsala län, anser att regeringen sprider desinformation. Han poängterar att det i Sverige endast finns 510 intensivvårdsplatser där man klarar cirka 45 500 vårdtillfällen per år. Dessa vårdtillfällen är normalt betydligt kortare än de 2–3 veckor som allvarligt sjuka Covid-19-patienter kräver, enligt honom.

”Om/när Covid-19 utvecklas till en pandemi och Socialstyrelsens beräkning stämmer att 20 procent av befolkningen insjuknar så behöver 300 000 personer över tid sjukhusvård och 100 000 personer intensivvård”, skriver han i en debattartikel i Expressen.

Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, anser att Sverige måste aktivera en beredskapsplan och noga undersöka vad det skulle innebära för sjukvården om ett par hundra platser måste användas för smittade patienter framöver.

– Vi har det lägsta antalet sängplatser per invånare i hela Europa. Ska vi sänka det ytterligare genom att öppna platser för den här infektionen, då blir det svårt, säger han till Aftonbladet.

Läs mer här: ”Frågetecken kring svensk virusberedskap”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera