SVEPET

Läkare döms till tio års fängelse för sexuella övergrepp mot barn

Den 29-årige läkare som har stått åtalad för ett stort antal sexuella övergrepp mot 52 barn döms till tio års fängelse. Det meddelade Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Mannen ska betala cirka 3,5 miljoner kronor i skadestånd till offren, och han utvisas även på livstid.

Han döms bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Övergreppen har främst skett vid läkarundersökningar. Enligt tingsrätten är brotten grova bland annat med hänsyn till att mannen utnyttjat sin ställning som läkare.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SVEPET

Nu införs standardiserade vårdförlopp för fler sjukdomsområden

Regeringen och SKL har ingått en ny överenskommelse om standardiserade vårdförlopp för jämlik och effektiv vård med god kvalitet. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psykiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar samt astma och kol är områden som nu kan komma att få standardiserade vårdförlopp.

Sedan 2015 har regeringen och SKL ingått överenskommelser i syfte att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården. I huvudsak har det gjorts genom att införa så kallade standardiserade vårdförlopp.

– Standardiserade vårdförlopp förbättrar patienternas livskvalitet och gör vården mer jämlik. Genom att införa standardiserade vårdförlopp för fler sjukdomsområden kommer fler få en sammanhållen och förutsägbar vårdkedja vilket leder till en tryggare vård, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här.

Karolinska varslar 550 anställda

Karolinska universitetssjukhuset har sedan början på året vidtagit flera åtgärder för att nå en ekonomi i balans, men siffrorna för april visar enligt ledningen att kraftigare åtgärder krävs. Nu läggs ett varsel på 550 tjänster.

Karolinskas ackumulerade resultat för april månad visar ett underskott på 620 miljoner kronor. Nu behöver sjukhuset spara drygt en miljard kronor under 2019, trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm har skjutit till för året.

Varslet gäller sjukhusets administration, och omfattar både medarbetare och chefer.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Svepet

Kostnaden för barnsjukhuset blir dubbelt så stor

Enligt tidigare beräkningar skulle Nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg ha kostat 1,2 miljarder kronor. Men byggkostnaden ser nu ut att landa på närmare 2 miljarder.

Anledningen är att andra projekt på Östra sjukhusets område har påbörjats samtidigt som sjukhuset har byggts. Det säger Lars Jansson, förvaltningschef på regionala Västfastigheter.

– Vi har fått anpassa barnsjukhuset allt eftersom, när planerna för resten av tomten har kommit fram. Det har varit helt andra kulvert- och logistiklösningar som påverkar bland annat nedervåningarna i huset, säger han till SVT Nyheter Väst.

Västfastigheter undersöker nu vad den av allt att döma dåliga planeringen beror på. Tanken är att äska mer pengar. Regionen brottas dock med ekonomiska problem, och vidtog för en tid sedan ett nytt åtgärdspaket.

Ur Sjukhusläkaren 2019-02

Tema - Fortbildning/Årets Vissare: Metod är inte rättssäker/Läkare i Örebro kräver fler läkare i ledningen/Pristagaren har sin vision klar för sig/Porträttet: Annakarin Nyberg/Krönika: ”Hur hanterar vi att det finns hedersförtryckare inom vården?”/Forskare: Svårt hitta samband mellan hög beläggningsgrad och ökad dödsrisk