SVEPET

Läkare döms till tio års fängelse för sexuella övergrepp mot barn

Den 29-årige läkare som har stått åtalad för ett stort antal sexuella övergrepp mot 52 barn döms till tio års fängelse. Det meddelade Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Mannen ska betala cirka 3,5 miljoner kronor i skadestånd till offren, och han utvisas även på livstid.

Han döms bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Övergreppen har främst skett vid läkarundersökningar. Enligt tingsrätten är brotten grova bland annat med hänsyn till att mannen utnyttjat sin ställning som läkare.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

VÅRDPLATSBRISTEN

Personal vittnar om akut vårdplatsbrist i Stockholm

Vårdplatssituationen i Stockholm är hårt pressad samtidigt som antalet öppna vårplatser under veckan kommer att minskas till sommarens lägsta notering, det skriver Dagens Nyheter. Tidningen har också pratat med personal på Danderyds sjukhus som beskriver hur det under måndagsmorgonen väntade 60 patienter på akutmottagningen.

– Veckorna efter midsommar har varit fruktansvärda. Vårdplatsbristen är den stora saken, då patienter tvingas vänta på en säng. Vi har haft patienter som färdigbehandlats på akuten på Danderyd – de har kommit in med blindtarminflammation, opererats och eftervårdats på akuten, och sedan skickats hem, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här: Brist på vårdplatser akut i regionen – patienter vårdas på akuten

ADMINISTRATION

Fackliga företrädare vill kartlägga sjukvårdenvårdens arbetsuppgifter

På Svenska Dagbladets debattsida skriver Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund,– tillsammans med Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Veronica Magnusson, ordförande för Vision, – om vikten av att läkares arbetstid läggs på arbetsuppgifter som gagnar patienten. Enligt en ny rapport från McKinsey, i samarbete med Läkarförbundet, har den administrativa bördan fortsatt att öka de senaste åren och nästan hälften av läkares arbetstid läggs på andra uppgifter än att behandla patienten. De fackliga företrädarna efterfrågar en kartläggning av hur arbetsuppgifter fördelas och prioriteras samt att IT-stöden förbättras. De skriver att det är ”hög tid att vården bättre tar tillvarata varje yrkesgrupps unika kompetens” och att vården kan bli mer effektiv ”när proffsen får vara proffs fullt ut”.

Läs hela debattartikeln här: ”Läkarna måste få ägna mer tid åt patienterna”

VÅRDPLATSBRIST

Reaktioner efter SvD:s reportage från akutmottagning

Svenska Dagbladets reportage från akutmottagningen på Danderyds sjukhus har mötts av reaktioner från olika håll.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SvD i ett mejl att det ”pressen på personalen har blivit för hård. Även från andra håll i landet vittnar man om en tuff arbetssituation”.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, säger till tidningen att läkare är en av de grupperna på arbetsmarknaden som arbetar absolut flest timmar.

– Vi ser redan stigande sjuktal bland läkare, särskilt bland yngre kvinnor. Vi ser också att läkarna har svårt att få ut ledighet och vila eftersom verksamheten är så pressad.

Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm och ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse, säger till tidningen att situationen förvärrats i och med öppnandet av intensivvårdsakuten på Nya Karolinska. Han menar också att man ingen annanstans i samhället skulle ”lägga ner en infrastruktur innan övriga är färdigbyggda”. Han lyfter också det faktum att chefläkare inte är oberoende det sjukhus hen arbetar på.

Läs hela artikeln här: Socialministern reagerar: ”En ohållbar situation”

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor