#metoo

Läkare diskuterar eget #metoo-upprop

Enligt Dagens Medicin växer intresset bland läkare att delta i ett eget #metoo-upprop, likt det som jurister, skådespelare och sångare gjort. På Kvinnliga läkares förenings, KLF:s, Faceooksida diskuteras både lämpligt namn och behovet av att agera. Dessutom har sidan fått drygt 500 nya medlemmar det senaste dygnet.

– Så mycket kan jag ändå säga att vi vill lyfta frågan om att de kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp och trakasserier behöver mer stöd. I dag lämnas de åt sitt öde, det är som att lämna en person med ett brutet ben. Som läkare ser vi att sjukvården kan göra mer för de som drabbas, säger Susanne Bergenbrant Glas, till Dagens Medicin.

Läs hela artikeln här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01