Kunskapsläget om långtidssjuka med covid-19-symptom ska kartläggas

Regeringen har gett SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, i uppdrag att kartlägga kunskapsläget för vård av personer som har långvariga covid-19-symptom. SBU ska utvärdera det vetenskapliga stödet för vård, behandling och rehabilitering av dessa patienter.

– De flesta som insjuknar i covid-19 får lindriga sjukdomssymptom. En del blir dock allvarligt sjuka och vissa upplever symptom under en längre tid. För att få en ökad förståelse för effekterna av sjukdomen och hitta bättre metoder för vård, behandling och rehabilitering behövs mer kunskap om långvariga och kroniska symtom, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår också att redovisa en uppskattning av ”förekomsten av olika långvariga symptom som har samband med genomgången eller långvarigt pågående covid-19-infektion”.

En delrapport ska lämnas den 21 augusti och slutredovisning av uppdraget ska ske senast den 1 december 2020.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01