E-HÄLSA

Kraftiga reaktioner efter 1177-läcka

Ansvariga ute på de drabbade regionerna och socialminister Lena Hallengren anser att hanteringen av de miljontals inspelade samtal som har legat oskyddade är oacceptabel.

Det skriver Computer Sweden, som har rapporterat om att alla telefonsamtal som har ringts till 1177 sedan 2013 och som har tagits emot av vårdentreprenören Medicall har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver.

Daniel Forslund (L), biträdande regionråd i Region Stockholm som är en av de tre drabbade regionerna, säger att arbetet just nu går på högtryck. Han utesluter inte en polisanmälan i ärendet.

– Jag har aldrig varit så arg under min tid i landstinget – det här ska inte kunna ske. Vi har tecknat skarpa avtal just för att det inte ska kunna ske, säger han till Computer Sweden.

Socialminister Lena Hallengren beskriver i ett skriftligt uttalande till TT uppgifterna om läckan är ”allvarliga och uppseendeväckande”.

Läs hela artikeln här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

VÅRDPLATSBRISTEN

Personal vittnar om akut vårdplatsbrist i Stockholm

Vårdplatssituationen i Stockholm är hårt pressad samtidigt som antalet öppna vårplatser under veckan kommer att minskas till sommarens lägsta notering, det skriver Dagens Nyheter. Tidningen har också pratat med personal på Danderyds sjukhus som beskriver hur det under måndagsmorgonen väntade 60 patienter på akutmottagningen.

– Veckorna efter midsommar har varit fruktansvärda. Vårdplatsbristen är den stora saken, då patienter tvingas vänta på en säng. Vi har haft patienter som färdigbehandlats på akuten på Danderyd – de har kommit in med blindtarminflammation, opererats och eftervårdats på akuten, och sedan skickats hem, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här: Brist på vårdplatser akut i regionen – patienter vårdas på akuten

ADMINISTRATION

Fackliga företrädare vill kartlägga sjukvårdenvårdens arbetsuppgifter

På Svenska Dagbladets debattsida skriver Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund,– tillsammans med Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Veronica Magnusson, ordförande för Vision, – om vikten av att läkares arbetstid läggs på arbetsuppgifter som gagnar patienten. Enligt en ny rapport från McKinsey, i samarbete med Läkarförbundet, har den administrativa bördan fortsatt att öka de senaste åren och nästan hälften av läkares arbetstid läggs på andra uppgifter än att behandla patienten. De fackliga företrädarna efterfrågar en kartläggning av hur arbetsuppgifter fördelas och prioriteras samt att IT-stöden förbättras. De skriver att det är ”hög tid att vården bättre tar tillvarata varje yrkesgrupps unika kompetens” och att vården kan bli mer effektiv ”när proffsen får vara proffs fullt ut”.

Läs hela debattartikeln här: ”Läkarna måste få ägna mer tid åt patienterna”

VÅRDPLATSBRIST

Reaktioner efter SvD:s reportage från akutmottagning

Svenska Dagbladets reportage från akutmottagningen på Danderyds sjukhus har mötts av reaktioner från olika håll.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SvD i ett mejl att det ”pressen på personalen har blivit för hård. Även från andra håll i landet vittnar man om en tuff arbetssituation”.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, säger till tidningen att läkare är en av de grupperna på arbetsmarknaden som arbetar absolut flest timmar.

– Vi ser redan stigande sjuktal bland läkare, särskilt bland yngre kvinnor. Vi ser också att läkarna har svårt att få ut ledighet och vila eftersom verksamheten är så pressad.

Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm och ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse, säger till tidningen att situationen förvärrats i och med öppnandet av intensivvårdsakuten på Nya Karolinska. Han menar också att man ingen annanstans i samhället skulle ”lägga ner en infrastruktur innan övriga är färdigbyggda”. Han lyfter också det faktum att chefläkare inte är oberoende det sjukhus hen arbetar på.

Läs hela artikeln här: Socialministern reagerar: ”En ohållbar situation”

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor