E-HÄLSA

Kraftiga reaktioner efter 1177-läcka

Ansvariga ute på de drabbade regionerna och socialminister Lena Hallengren anser att hanteringen av de miljontals inspelade samtal som har legat oskyddade är oacceptabel.

Det skriver Computer Sweden, som har rapporterat om att alla telefonsamtal som har ringts till 1177 sedan 2013 och som har tagits emot av vårdentreprenören Medicall har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver.

Daniel Forslund (L), biträdande regionråd i Region Stockholm som är en av de tre drabbade regionerna, säger att arbetet just nu går på högtryck. Han utesluter inte en polisanmälan i ärendet.

– Jag har aldrig varit så arg under min tid i landstinget – det här ska inte kunna ske. Vi har tecknat skarpa avtal just för att det inte ska kunna ske, säger han till Computer Sweden.

Socialminister Lena Hallengren beskriver i ett skriftligt uttalande till TT uppgifterna om läckan är ”allvarliga och uppseendeväckande”.

Läs hela artikeln här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.

SKYDDSUTRUSTNING

Underkända andningsskydd såldes till regioner och kommuner under pandemin

Enligt SVT Nyheter och Uppdrag Granskning senaste avslöjande har Socialstyrelsen spridit hundratusentals andningsskydd som underkänts i två av tre tester. Masken hade också fått ett tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket.

I förra veckan avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag Granskning också att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation under coronakrisen. Maskerna har använts i äldrevård, hemtjänst och på sjukhus.

Läs hela nyheterna här och här.