SVEPET

Kraftiga nedskärningar väntar i Norrbotten

Regionstyrelsen i Norrbotten tog under tisdagen beslut om ett omfattande sparpaket i regionens nya strategiplan.

Regionens kostnader ska, enligt planen, minska med tio procent, vilket motsvarar cirka 700 miljoner kronor, fram till och med 2022. Besparingarna väntas få påtagliga konsekvenser för sjukvården.

– Vi har en jämförelsevis hög kostnadsnivå som dessutom ökar. Intäkterna ökar däremot inte i samma takt och det betyder att gapet mellan intäkter och kostnader blir allt större, säger regionens ekonomidirektör Tarja Lepola, till SVT Norrbotten.

Planen är att alla verksamheter ska ses över de närmaste tre åren, däribland innehållet på de fem sjukhusen och primärvårdens organisation, samt lednings- och stabsorganisationen.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Besked: Från den 13 juni kan symtomfria resa i Sverige

Från och med den 13 juni kan symtomfria personer resa i landet. Det meddelar Stefan Löfven. Men fortfarande uppmanas till försiktighet och fysisk distansering.

Mot bakgrund av att antalet personer som får intensivvård med covid-19 i Sverige har minskat den senaste tiden mildras nu restriktionerna för resor inom Sverige. Stefan Löfven tillägger att restriktionerna kan återinföras om smittspridningen eller trycket på vården återigen ökar.

Se pressträffen här.

Alla med misstänkt covid-19 får testa sig kostnadsfritt

Sex miljarder kronor och ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och regioner ska få fart på covid-19-testningen. Det meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen.

Testning för covid-19-smitta i en större skala har gått trögt. Regeringen satte redan i april upp målet om 100 000 test i veckan, men det är fortfarande långt kvar.

Socialminister Lena Hallengren (S) har nu kommit med nya besked. Alla som misstänks ha covid-19 ska kunna testa sig för pågående infektion, och alla som misstänker att de haft smittan ska kunna göra antikroppstest mot patientavgift.

Hallengren utlovar, utöver den miljard som redan skjutits till, ytterligare 5,9 miljarder kronor till regionerna för detta. Pengarna har förhandlats fram mellan regeringen och samarbetspartierna C och L.

– Symptom och behov av smittspårning är det som ska vara vägledande, säger hon.

Se pressträffen i sin helhet här.

Nu avvecklas fältsjukhuset i Stockholm

Fältsjukhuset i Älvsjö ska nu avvecklas. Det beskedet ger Region Stockholm i ett pressmeddelande.

– Den ökade sjukvårdskapaciteten för akut och nödvändig sjukvård sammantaget med ett långsamt minskande sjukvårdsbehov gör att vi kommit till slutsatsen att vi nu kan under ordnade former avveckla Älvsjö sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Avvecklingen påbörjas på en gång för att ta hand om utrustning och material. Erfarenheterna från sjukhuset ska sammanställas för att kunna dokumentera och dra lärdomar.

Läs mer här: ”Älvsjö sjukhus avvecklas”