Svepet

Kostnaden för barnsjukhuset blir dubbelt så stor

Enligt tidigare beräkningar skulle Nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg ha kostat 1,2 miljarder kronor. Men byggkostnaden ser nu ut att landa på närmare 2 miljarder.

Anledningen är att andra projekt på Östra sjukhusets område har påbörjats samtidigt som sjukhuset har byggts. Det säger Lars Jansson, förvaltningschef på regionala Västfastigheter.

– Vi har fått anpassa barnsjukhuset allt eftersom, när planerna för resten av tomten har kommit fram. Det har varit helt andra kulvert- och logistiklösningar som påverkar bland annat nedervåningarna i huset, säger han till SVT Nyheter Väst.

Västfastigheter undersöker nu vad den av allt att döma dåliga planeringen beror på. Tanken är att äska mer pengar. Regionen brottas dock med ekonomiska problem, och vidtog för en tid sedan ett nytt åtgärdspaket.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Besked: Från den 13 juni kan symtomfria resa i Sverige

Från och med den 13 juni kan symtomfria personer resa i landet. Det meddelar Stefan Löfven. Men fortfarande uppmanas till försiktighet och fysisk distansering.

Mot bakgrund av att antalet personer som får intensivvård med covid-19 i Sverige har minskat den senaste tiden mildras nu restriktionerna för resor inom Sverige. Stefan Löfven tillägger att restriktionerna kan återinföras om smittspridningen eller trycket på vården återigen ökar.

Se pressträffen här.

Alla med misstänkt covid-19 får testa sig kostnadsfritt

Sex miljarder kronor och ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och regioner ska få fart på covid-19-testningen. Det meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen.

Testning för covid-19-smitta i en större skala har gått trögt. Regeringen satte redan i april upp målet om 100 000 test i veckan, men det är fortfarande långt kvar.

Socialminister Lena Hallengren (S) har nu kommit med nya besked. Alla som misstänks ha covid-19 ska kunna testa sig för pågående infektion, och alla som misstänker att de haft smittan ska kunna göra antikroppstest mot patientavgift.

Hallengren utlovar, utöver den miljard som redan skjutits till, ytterligare 5,9 miljarder kronor till regionerna för detta. Pengarna har förhandlats fram mellan regeringen och samarbetspartierna C och L.

– Symptom och behov av smittspårning är det som ska vara vägledande, säger hon.

Se pressträffen i sin helhet här.

Nu avvecklas fältsjukhuset i Stockholm

Fältsjukhuset i Älvsjö ska nu avvecklas. Det beskedet ger Region Stockholm i ett pressmeddelande.

– Den ökade sjukvårdskapaciteten för akut och nödvändig sjukvård sammantaget med ett långsamt minskande sjukvårdsbehov gör att vi kommit till slutsatsen att vi nu kan under ordnade former avveckla Älvsjö sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Avvecklingen påbörjas på en gång för att ta hand om utrustning och material. Erfarenheterna från sjukhuset ska sammanställas för att kunna dokumentera och dra lärdomar.

Läs mer här: ”Älvsjö sjukhus avvecklas”