POLITIK

Klart: Regionerna får besluta om särskilda förordnanden

Regionerna får tillbaka rätten att anställa AT-läkare och vikarierande underläkare utan att Socialstyrelsen först har godkänt detta. Förändringen träder i kraft den 1 mars, rapporterar Läkartidningen.

Socialstyrelsen kunde tidigare delegera till regionerna att förordna personer som inte har legitimation att arbeta inom ett ensamrättsyrke, exempelvis som läkare. Det krävs ett särskilt förordnande för anställning som AT-läkare eller för icke legitimerade läkare som vikarierar som underläkare.

En dom i Kammarrätten i Stockholm förra året förhindrade dock detta. Regionerna har efter det varit tvungna att ansöka hos Socialstyrelsen när en icke legitimerad läkare ska anställas.

Men riksdagen har nu gjort en ändring i patientsäkerhetslagen som medför att Socialstyrelsen kan delegera till regionerna att besluta om särskilda förordnanden.

Läs mer här: ”Grönt ljus – nu får regionerna besluta om särskilda förordnanden”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Flera sjukhus återgår till normalläge

Flera sjukhus har gått tillbaka till normalläge efter att under pandemin ha legat på något av de förhöjda beredskapslägena, det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Bland annat har Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhus lämnat stabsläge.

På många håll i landet befinner sig dock sjukhus fortfarande i förhöjd beredskap.

Läs hela nyheten här.

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.