Svepet

Kirurger kämpar för att deras sjukhus ska överleva

I en dokumentär i två delar rapporterar SVT:s Dokument inifrån om krisen på Västerviks sjukhus, som har väckt frågan vad för slags vård som egentligen ska finnas utanför storstäderna och om endast få, stora sjukhus ska finnas kvar i landet. Allt fler avancerade kirurgiska ingrepp centraliseras vid få, stora sjukhus och riksdagspartierna är överens om att driva på denna utveckling. Detta för att säkra att sjukhusen har tillräckligt stora volymer för att patientsäkerheten inte ska hotas.

Men konsekvensen blir att landets mindre sjukhus i allt högre grad förlorar möjligheten att få göra kirurgiska ingrepp.

Vid Västerviks sjukhus känner kirurgerna att smärtgränsen är nådd och att de måste slåss för att deras sjukhus över huvud taget ska överleva.

Tar man bort mer kirurgiska ingrepp från sjukhuset kan det inte längre behålla en fungerande akutverksamhet, enligt Magnus Fröstorp, verksamhetschef vid kirurgkliniken, Västerviks sjukhus.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera