Svepet

KI-forskare polisanmäld

En forskare vid Karolinska Institutet ska ha ägnat sig åt misstänkta mångmiljonsvindlerier och oetiskt agerande mot patienter, rapporterar Aftonbladet.

Forskaren har polisanmälts av KI för att ha missbrukat sin förtroendeställning och för brott mot etiktillstånden. Han har dock inte behandlat patienter.

En förundersökning har inletts och åklagare är inkopplad på ärendet.

Det företag som sponsrat den anmälde forskarens forskning anklagar samtidigt Karolinska institutet för avtalsbrott, och KI krävs på över 13 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Forskaren lämnade i höstas sina forskningsprojekt vid KI, projekt som han ska ha fått över 20 miljoner kronor för att slutföra. KI ska enligt Aftonbladet ha varnats om forskarens metoder, men ändå inte stoppat honom.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

COVID-19

EU-beslut: Förlänger inte med Astra Zeneca

EU-kommissionen förlänger inte kontraktet med vaccintillverkaren Astra Zeneca. Det rapporterar flera medier. Kommissionen ska i stället fokusera på vaccinen från Pfizer och Moderna.

– En förlängning hade inte gett doser förrän nästa år, då vi planerat för andra vaccin, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SR Ekot.

Samtidigt står det klart att Astra Zenecas vaccin stoppas helt i Danmark.

Läs mer: ”EU förlänger inte kontrakt med Astra Zeneca”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera