Svepet

Karolinska kritiseras i utredning-”kultur att inte vända sig till överordnad med problem”

Ansträngd bemanningssituation, för passiv styrning och bristfällig användning av personalens kompetens.

Det är några punkter som Karolinska universitetssjukhuset i Solna kritiseras för, enligt den utredning som läkare Anders Milton överlämnade till sjukhusledningen under tisdagen.

Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör och Nina Nelson Follin, Kvalitets- och patientsäkerhets direktör, tog initiativ till denna externa utredning, med syfte att utreda hanteringen av förra sommarens cancerköer och ge svar på varför sjukhuset tackade nej till operationshjälp från ett annat sjukhus.

I somras fick 60 cancerpatienter enligt utredningen vänta längre än 30 dagar på sina operationer.

Ett par av slutsatserna i utredningen är att Karolinska Universitetssjukhuset borde ha bett hälso- och sjukvårdsförvaltningen om hjälp med de långa köerna till canceroperation förra sommaren. Sjukhusledningen borde enligt utredningen också ha informerats om att sjukhuset inte kunde lösa den situation som uppstod och sjukvårdsdirektör Melvin Samsom skulle ha varit mindre passiv i sin styrning.

Anders Milton ger sjukhuset flera rekommendationer, som exempelvis att stärka kontrollen över väntetiderna vid cancerbehandling.

I ett pressmeddelande från Karolinska Universitetssjukhuset säger sig sjukhusdirektör Melvin Samsom välkomna utredningen.

– Vi kommer nu att sätta oss in i hur vi ska genomföra rekommendationerna tillsammans med de åtgärder som vi själva redan har startat, säger han.

Kirurger slog förra sommaren larm om att man inte skulle klara situationen, rapporterar Dagens Medicin.

Men när chefer fick mail om läget svarade de att de skulle försöka lösa problemet. På Karolinska universitetssjukhuset finns enligt Anders Milton en kultur att inte vända sig till överordnad med ett problem om man inte också har en lösning.

Förra sommaren kunde Karolinska universitetssjukhuset inte operera akut sjuka cancerpatienter på grund av personalbrist. Det har Dagens Nyheter avslöjat i en rad artiklar.
Under våren hade en grupp operationssjuksköterskor som inte fått höjd lön sagt upp sig och slutat. När operationskö för cancerpatienter uppstod redan i början av sommaren, förnekade sjukhusledningen problemen och tackade sedan nej när sjukhuset erbjöds hjälp av Danderyds sjukhus.

Efter sommaren visade sig ett 60-tal patienter ha fått sin operation för sent och två patienter avled till följd av för sen operation. I tolv av fallen bedömer man vid sjukhuset att patienter kan ha lidit skada. Sjukhuset har anmält tre fall enligt lex Maria till IVO och en förundersökning om grovt vållande till annans död inleddes av åklagare.

Men i mars underkände IVO sjukhusets egna lex Maria- utredningar och har själva påbörjat ett inspektionsärende av Karolinska Universitetssjukhuset. Ärendet väntas vara färdigt i början av sommaren.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson