LEDARSKAP

IVA-chefen slutar med omedelbar verkan

Verksamhetschefen på intensivvårdsavdelningen i Jönköping, Martin Holmer, slutade på måndagen med omedelbar verkan. Enligt ett meddelande på Region Jönköpings intranät väljer han att inte förlänga sitt förordnande, men enligt uppgifter till P4 Jönköping tvingas han bort. Under det ansträngda läget har Martin Holmer stått upp för personalen och verksamheten.

Martin Holmer avböjer att kommentera när Jönköpings-Posten når honom. Däremot dementerar han i korthet uppgifterna om att han skulle tvingas bort från sin tjänst.

– Jag och min chef Martin Takac är överens om att inte förlänga mitt förordnande, säger han.

Martin Takac, sjukhusdirektör för kirurgisk vård, säger till P4 att Martin Holmer ”har gjort ett bra jobb med vi måste hitta en väg framåt och det är viktigt att man har energi”.

Magnus Trofast, nuvarande verksamhetschef på operations- och intensivvårdskliniken på Värnamo sjukhus, tar över efter Martin Holmer.

Läs mer: ”Regionen: Därför slutar IVA-chefen”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

COVID-19

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

COVID-19

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera