PENSIONER

Höjd pensionsålder efter blocköverskridande överenskommelse

Pensionssystemet ska förändras för att ”säkra långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner”. Det skriver Pensionsgruppen – det vill säga Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – i ett pressmeddelande.

Bland annat innebär överenskommelsen att lägsta pensionsåldern höjs succesivt till 64 år 2026 och LAS-åldern, rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden, höjs till 69 år 2023.

I ett pressmeddelande från SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger ordförande Lena Micko: ”Antalet barn och äldre ökar markant de kommande åren, och behoven av välfärdstjänster ökar i samma takt. För att kunna upprätthålla kvaliteten inom skola, vård och omsorg behöver fler medarbetare i kommuner, landsting och regioner arbeta längre.”

Också att de måste vara ”attraktiva arbetsgivare för alla åldrar och kunna erbjuda ett hållbart arbetsliv över tid”.

Läs pressmeddelandet om överenskommelsen här.

Läs pressmeddelandet från SKL här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01