POLITIK

Halv miljard mer till förlossningsvård

Förlossningsvården får ytterligare 500 miljoner kronor under 2021. Det meddelade regeringen i samband med att vårbudgeten presenterades på måndagen.

En betydande del av vårbudgeten var känd sedan tidigare, som Sjukhusläkaren har berättat om i omgångar, men några nyheter presenterades under dagen.

500 miljoner kronor ytterligare på förlossningsvården innebär att satsningen ökar från 1 miljard 2020 till 1,5 miljarder 2021. Regeringen räknar med att avsätta 500 miljoner extra även för 2022. Planen är att pengarna ska bidra till ökad tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att två miljarder kronor avsätts under 2021 för att stödja regionerna med fortsatt testning och smittspårning.

På måndagen blev det även känt att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ökade anslag.  Det handlar om 50 respektive 45 miljoner kronor nästa år. De extra tillskotten ska i korthet bidra i hanteringen av covid-19.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

VÄNTETIDER

”Viktigt att IVO:s tillsyn bidrar till tillgänglighet”

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på hur myndigheten kan utveckla sin tillsyn kopplat till de patientsäkerhetsrisker som bristande tillgänglighet i vården medför.

Regeringen lyfter fram att de uppdämda vårdbehov som har uppstått som en följd av pandemin aktualiserar frågan om bristande tillgänglighet ytterligare.

– Att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården är en högt prioriterad fråga för regeringen. Köerna till vården ska kortas, patienternas rättigheter ska stärkas och principen om vård efter behov tryggas. Det är viktigt att IVO:s tillsyn bidrar till ökad tillgänglighet, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2021.

ECDC: En andra våg sprider sig i Europa

Det vi ser nu är helt tydligt en andra våg av smitta och vi förväntar oss att det kommer att bli ännu värre. Det säger Agoritsa Baka, expert på krisberedskap på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Smittskyddsmyndigheten, som analyserar och tolkar data från EU-länderna, har kommit med en ny utvärdering av covid-19-situationen. I rapporten konstaterar myndigheten att smittspridningen har ökat stadigt sedan i augusti, med en tydlig eskalering under de senaste veckorna.

– Fortsätt satsa på smittspårning, ge stöd för testning och förbered sjukvården för ökat tryck och skydda den sårbara befolkningen, säger Agoritsa Baka, till SR Ekot.

Läs mer: ”ECDC: En andra våg av smitta har nått Europa”

Publiktaket höjs till 300 för sittande publik

Nu höjs publiktaket till 300 personer för sittande evenemang. Det meddelade regeringen på en presskonferens.

Beskedet gäller kultur- och idrottsarrangemang, men också religiösa sammankomster. Ändringen gäller från och med den 1 november.

Samtidigt har regeringen beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Planen är att komma tillrätta med den trängsel som visat sig råda på nattklubbar.

– Här sliter sjukvårdpersonal dag och natt. Då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningarna och ser stimmiga festbilder från trångt backade dansgolv. Det håller inte, säger statsminister Stefan Löfven.

Se mer här: ”Pressträff med statsministern”

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken