ÖVERENSKOMMELSE

Fyra överenskommelser inom hälso- och sjukvården mellan regeringen och SKL

Annika Strandhäll, sjukvårdsminister, och Anders Henriksson, förste vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL), presenterade under fredagen fyra överenskommelser inom hälso- och sjukvården – patientmiljarden, kortare köer i cancervården, kvalitetsregister och försäkringsmedicinska utredningar – som tillsammans omfattar runt två miljarder kronor.

– Vi satsar på en trygg och modern vård i hela landet. Patientmiljarden och överenskommelsen om kortare köer i cancervården är viktiga pusselbitar för att kapa vårdköerna och förbättra tillgängligheten, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Inom satsningen på patientmiljarden finns en förstärkt vårdgaranti i primärvården, vilken innebär att den vårdsökande ska få en medicinsk bedömning från legitimerad vårdpersonal inom tre dagar. 490 miljoner kronor ska också gå till införandet av patientkontakt.

För att få ner väntetiderna i cancervården satsas 500 miljoner kronor – där 391 miljoner ska  fördelas mellan landstingen och regionerna som stimulansmedel. I överenskommelsen ingår också att ytterligare tre cancerdiagnoser som standardiserade vårdförlopp.

Dessutom satsas 200 miljoner kronor som stöd till nationella kvalitetsregister och den fjärde överenskommelsen rör försäkringsmedicinska utredningar och i behovet av fördjupade sådana i vissa fall.

Läs hela pressmeddelandet här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson