Fyra överenskommelser inom hälso- och sjukvården mellan regeringen och SKL
Annika Strandhäll, sjukvårdsminister, och Anders Henriksson, förste vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL), presenterade under fredagen fyra överenskommelser inom hälso- och sjukvården – patientmiljarden, kortare köer i cancervården, kvalitetsregister och försäkringsmedicinska utredningar – som tillsammans omfattar runt två miljarder kronor.
– Vi satsar på en trygg och modern vård i hela landet. Patientmiljarden och överenskommelsen om kortare köer i cancervården är viktiga pusselbitar för att kapa vårdköerna och förbättra tillgängligheten, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.
Inom satsningen på patientmiljarden finns en förstärkt vårdgaranti i primärvården, vilken innebär att den vårdsökande ska få en medicinsk bedömning från legitimerad vårdpersonal inom tre dagar. 490 miljoner kronor ska också gå till införandet av patientkontakt.
För att få ner väntetiderna i cancervården satsas 500 miljoner kronor – där 391 miljoner ska fördelas mellan landstingen och regionerna som stimulansmedel. I överenskommelsen ingår också att ytterligare tre cancerdiagnoser som standardiserade vårdförlopp.
Dessutom satsas 200 miljoner kronor som stöd till nationella kvalitetsregister och den fjärde överenskommelsen rör försäkringsmedicinska utredningar och i behovet av fördjupade sådana i vissa fall.
Det senaste från SjukvårdsSvepet:
OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19
Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.
Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.
Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner
Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.
Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.
I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.
Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.
Läs Dagens Nyheters artikel här.
Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare
Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.
Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.
– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.
– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.
Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”