POLITIK

Fyra miljarder ska bidra till arbetet med vårdskulden

Nu presenterar regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna hur stor del av de aviserade miljardsatsningarna som ska gå till välfärden.

Sammanlagt innebär måndagens besked ytterligare 19,7 miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner nästa år.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att hälso- och sjukvården ska få fyra miljarder per år 2021 och 2022, inte minst för att kunna jobba ikapp med alla de besök och operationer som har ställts in under våren.

Partierna är också överens om ett permanent tillskott på fyra miljarder kronor årligen till äldreomsorgen. Beskedet innebär också att 1,7 miljarder kronor läggs på äldreomsorgslyftet 2021.

Därtill föreslår regeringen, C och L även tillfälligt höjda generella tillskott till regioner och kommuner. Det handlar om tio miljarder kronor nästa år, och 2022 trappas det ner till fem miljarder kronor. 30 procent ska gå till regionerna, och 70 procent till kommunerna.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera