VÄNTETIDER

Fortsatt långa akutväntetider

Förra året minskade antalet patientbesök på landets sjukhusbundna akutmottagningar. Samtidigt är väntetiderna fortsatt långa, enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

Ifjol gjordes 1,9 miljoner besök vid landets sjukhusbundna akutmottagningar av patienter äldre än 18 år, vilket är en minskning med 1,5 procent, 29 000 besök, jämfört med 2017. Det syns en minskning i sju regioner, medan det har skett en ökning i resterande. Den största minskningen har skett i Region Stockholm (48 000 färre besök, motsvarande 11 procent).

– En förklaring till minskningen i Region Stockholm kan vara regionens satsning på närakuter. Upplever befolkningen att man erbjuds tillgänglig och kvalificerad vård på en närakut är det i många fall det naturliga valet, säger Mats Granberg, sakkunnig på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Medianväntetiden till läkarbedömning var 2018 cirka en timme. Det är i grova drag samma som 2016 och 2017. Mediantiden för ett helt besök låg på 3 timmar och 40 minuter, vilket är en ökning med 6 minuter jämfört med 2017.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Fortsatt långa akutväntetider med färre besök”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera