SJUKVÅRDENS ORGANISATION

Förslag om att anställda ska få driva vårdcentraler och sjukhus

Personal på skånska vårdcentraler och sjukhus ska kunna ta över driften av sin egen arbetsplats. Det föreslår det borgerliga regionstyret i Skåne. Förslaget kritiseras dock av bland annat Läkarförbundet Skåne.

Enligt Sydsvenskan är förutsättningarna för att enheterna ska bli självstyrande bland annat att minst två tredjedelar av medarbetarna är intresserade, att personalen fortsatt är anställd av Region Skåne med samma avtal gällande, att Regionen måste godkänna verksamhetsplan och ekonomisk plan samt att budget måste hållas. Övergången ska göras på minst tre år och de nya enheterna läggs direkt under regionstyrelsen. Det villkor som Läkarförbundet Skåne främst vänder sig emot är att chefen för enheten ska utses av regiondirektören, i samråd med personalen.

– Det vi ser är att den personaldrivna enheten ändå skulle bli väldigt styrd. Om en enhet eller avdelning jobbar bra tillsammans, har en chef man litar på och anmäler sig – då skulle en ny chef kunna tillsättas av regionkontoret, säger Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet Skåne och Nordvästra Skånes läkarförening, till Sydsvenskan.

Läkarförbundet Skåne, Sacorådet och Vision vänder sig mot förslaget som det ser ut nu och menar att det skiljer sig från vad de har varit med och diskuterat.

Riktlinjer ska presenteras för personalnämnden den 4 mars och under våren behandlas i regionstyrelsen och fullmäktige. Carina Wutzler (M) säger till Sydsvenskan att hon hoppas att den första personaldrivna enheten kanske kan vara igång i slutet av året.

Socialdemokraterna är dock kritiska till förslaget, medan Miljöpartiet inte har tagit ställning. Även Sverigedemokraterna är osäkra på hur man ställer sig till förslaget.

Läs hela artikeln i Sydsvenskan här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera