Svepet

Förslag: Endast hälso- och sjukvårdspersonal ska få utföra skönhetsingrepp

IVO ska sköta tillsynen av kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte och bara hälso- och sjukvårdspersonal ska tillåtas att utföra behandlingarna.

Det föreslår Socialstyrelsen, som på uppdrag av regeringen har utrett vilken typ av estetisk behandling som kan innebära risk för hälsan och som därför kräver medicinsk kompetens. Hälso- och sjukvårdslagstiftningen ska gälla även vid dessa typer av behandlingar, anser Socialstyrelsen.

– Vi har kommit fram till att kirurgiska ingrepp och injektioner kräver medicinsk kompetens eftersom de kan leda till allvarliga skador, uppger Louise Follin Johanesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning, i ett pressmeddelande.

Kirurgiska ingrepp och injektioner som utförs i estetiskt syfte ska enligt myndighetens förslag omfattas av samma regler som andra behandlingar inom hälso- och sjukvården.

Med kirurgiska ingrepp menar Socialstyrelsen i detta sammanhang operationer som fettsugning, förminskning av ögonlock eller bröstförstoring. Med injektioner som kräver medicinsk kompetens avses i sin tur sådana som går genom hudens alla lager, som behandling med fillers eller botox.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

OPERATIONER

Många avbokar operationer – för fritidsaktiviteter

Det är inte ovanligt att operationer avbokas på grund av fritidsaktiviteter, enligt en ny studie. Oftast är det öppenvårdsoperationer som avbokas.

För två år sedan startade ett team på Mora lasarett en studie för att ta reda på varför människor väljer att avboka sina planerade operationer, dessutom ofta med kort varsel.

Under ett år registrerades alla avbokningar vid kirurgkliniken på Mora lasarett. Under perioden utfördes det 1 332 planerade operationer, varav 702 i slutenvård och 630 i öppenvård. 202 personer (13 procent) avbokade sina planerade operationstider.

Ingreppen som flest personer avbokade var bråckkirurgi, kolecystektomi (operation av gallblåsan) och proktologi (operation av ändtarmen eller analöppningen), alltså ”mindre ingrepp” som inte kräver slutenvård.

44 personer angav fritidsaktivitet som skäl till avbokningen, 26 personer angav utlandsresa.

– Det är ett problem som påverkar hela vårdkedjan. I värsta fall innebär det en tom operationssal och att andra patienter får vänta längre på sin operationstid, säger Johanna Österberg, överläkare på kirurgkliniken i Mora, i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Fritidsaktiviteter vanlig orsak till avbokade operationer”

FORSKNING

KI:s prorektor lämnar med omedelbar verkan

Karolinska institutets prorektor Karin Dahlman-Wright avgår med omedelbar verkan, skriver KI i ett pressmeddelande. Orsaken är att hon anses ha gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Bakgrunden är de anmälningar om misstänkt oredlighet som lämnades in till KI sommaren 2018 och som främst var riktade mot Karin Dahlman-Wright.

I en skrivelse anger Karin Dahlman-Wright att ”det har gjorts tydligt för mig att den koppling som finns mellan ’oredlighet’ och mitt namn gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som prorektor”.

KI:s styrelseordförande Mikael Odenberg hade kallat universitetsstyrelsen (konsistoriet) till ett extra sammanträde på måndagen.

FORSKNING

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Rådet för utredning om misstänkt oredlighet i forskning vid Göteborgs universitet anser att Karolinska institutets prorektor Karin Dahlman-Wright i ett fall har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Det meddelar Karolinska institutet i ett pressmeddelande:

”Beslut i oredlighetsärendet kommer att fattas av KI:s rektor i enlighet med gällande regelverk, vilket innebär att berörda författare kommer att få möjlighet att yttra sig över innehållet i utlåtandet. Därefter fattar rektor beslut utifrån samlat underlag.”

KI:s ordförande Mikael Odenberg har kallat konsistoriet, alltså universitetsstyrelsen, till ett extra sammanträde på måndag.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /