DET NYA CORONAVIRUSET

Folkhälsomyndigheten: Så många platser kan behövas

Folkhälsomyndigheten har räknat på behovet av platser inom slutenvården och intensivvården vid en större spridning, region för region. Prognosen visar exempelvis hur många patienter som väntas vara på sjukhus under den värsta veckan. För Stockholm handlar det om nästan 800 fall inom slutenvården och cirka 250 fall på intensiven, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Tittar man på Region Norrbotten handlar det om cirka ett 25-tal fall på intensiven, så det kan skilja sig stort, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Ett tusental slumpmässigt utvalda personer ska de närmaste veckorna testas för sars-cov-2. Målsättningen är att få en tydligare bild av hur stor del av befolkningen som har smittats.

– Island har gjort liknande för någon vecka sedan och det ger en bra ögonblicksbild, säger Anders Tegnell, till Sveriges Radio.

Mer än 2 000 personer i Sverige har testat positivt för det nya coronaviruset. Men det finns ett mörkertal eftersom det i dagsläget bara är de som anses behöva vård, samt vårdpersonal, som testas. Folkhälsomyndigheten säger att Sverige har en allmän spridning i stora delar av landet. Anders Tegnell gör bedömningen att kulmen sannolikt är ytterligare flera veckor bort. Det kan handla om närmare fyra veckor.

Regionerna är hittills påverkade i måttlig till allvarlig grad av situationen i sjukvården, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps uppdaterade nationella lägesbild om covid-19. De största problemen handlar om personalbortfall, ökad arbetsbelastning och brist på kritiska varor i regionerna som vittnar om en allvarlig påverkan. I ett flertal regioner förekommer brist på provtagningsmateriel och skyddsutrustning. Situationen väntas bli tuffare den närmaste tiden.

Arbetsförmedlingen varnar samtidigt för att varseltakten totalt sett är högre än under finanskrisen. Bara under en vecka, den 16-22 mars, registrerades nästan 14000 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad handlar det sannolikt sammanlagt om mer än 20 000 fall, enligt Arbetsförmedlingens bedömning. Motsvarande siffra för mars ifjol var 3292.

Läs mer här: ”Har räknat på behov av vårdplatser”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera