DET NYA CORONAVIRUSET

Folkhälsomyndigheten: Så många platser kan behövas

Folkhälsomyndigheten har räknat på behovet av platser inom slutenvården och intensivvården vid en större spridning, region för region. Prognosen visar exempelvis hur många patienter som väntas vara på sjukhus under den värsta veckan. För Stockholm handlar det om nästan 800 fall inom slutenvården och cirka 250 fall på intensiven, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Tittar man på Region Norrbotten handlar det om cirka ett 25-tal fall på intensiven, så det kan skilja sig stort, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Ett tusental slumpmässigt utvalda personer ska de närmaste veckorna testas för sars-cov-2. Målsättningen är att få en tydligare bild av hur stor del av befolkningen som har smittats.

– Island har gjort liknande för någon vecka sedan och det ger en bra ögonblicksbild, säger Anders Tegnell, till Sveriges Radio.

Mer än 2 000 personer i Sverige har testat positivt för det nya coronaviruset. Men det finns ett mörkertal eftersom det i dagsläget bara är de som anses behöva vård, samt vårdpersonal, som testas. Folkhälsomyndigheten säger att Sverige har en allmän spridning i stora delar av landet. Anders Tegnell gör bedömningen att kulmen sannolikt är ytterligare flera veckor bort. Det kan handla om närmare fyra veckor.

Regionerna är hittills påverkade i måttlig till allvarlig grad av situationen i sjukvården, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps uppdaterade nationella lägesbild om covid-19. De största problemen handlar om personalbortfall, ökad arbetsbelastning och brist på kritiska varor i regionerna som vittnar om en allvarlig påverkan. I ett flertal regioner förekommer brist på provtagningsmateriel och skyddsutrustning. Situationen väntas bli tuffare den närmaste tiden.

Arbetsförmedlingen varnar samtidigt för att varseltakten totalt sett är högre än under finanskrisen. Bara under en vecka, den 16-22 mars, registrerades nästan 14000 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad handlar det sannolikt sammanlagt om mer än 20 000 fall, enligt Arbetsförmedlingens bedömning. Motsvarande siffra för mars ifjol var 3292.

Läs mer här: ”Har räknat på behov av vårdplatser”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Skärpta råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om skärpta allmänna råd för alla som vistas i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län efter samråd med de lokala smittskyddsläkarna.

Bakgrunden är att antalet personer som har diagnosticerats med covid-19 har ökat kraftigt, vilket har lett till en ökad belastning på hälso- och sjukvården. Antalet bekräftat smittade personer inom särskilda boendeformer för äldre har också ökat.

Från Folkhälsomyndighetens hemsida:

”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.”

Sedan tidigare gäller lokala allmänna råd i Uppsala län och Skåne län.

Läs mer: ”Beslut om skärpta allmänna råd”

POLITIK

Regeringen går vidare med parternas förslag

Regeringen lägger las-utredningen åt sidan och går vidare med uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, vilken LO har avvisat, som grund för arbetsrättslagstiftningen.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt låter samtidigt hälsa att regeringen inte kan påtvinga LO försämringar – ”det kan vi inte godta”, skriver han på Twitter. Misstroendehotet mot Löfven kvarstår.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att regeringen nu kommer att börja jobba med ny lagstiftning utifrån parternas uppgörelse.

– Av januariavtalet framgår att om parterna når en överenskommelse om hur arbetsrätten ska moderniseras ska regeringen arbeta vidare med det istället för den så kallade Toijerutredningen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Läs mer: ”S säger nej till las-utredningen”

COVID-19

Antalet smittade har på kort tid fördubblats på vissa håll

Rekordmånga nya coronafall konstaterades på onsdagen i Sverige. I vissa län har antalet nya smittade fördubblats på en vecka.

– Testningen har ökat, men andelen positiva fall har ökat ytterligare något mer, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Enligt länsstyrelsernas veckorapport till regeringen ökar smittan i 17 av 21 regioner. Smittspridningen i Skåne är ”dramatisk”, i Södermanland har antalet smittade ”ökat markant” och i Kalmar ökar antalet bekräftade fall ”påtagligt”.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, betonar det faktum att det genomförs fler tester i nuläget än tidigare. Men det finns likafullt anledning att vara orolig, enligt henne.

– Vi vet att det är en fördröjning tills de smittade avlider eller behöver sjukvård, så det är verkligen viktigt att vi tar siffrorna på allvar, säger hon.

Läs mer: ”Här sprids smittan snabbast i landet”

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera