DET NYA CORONAVIRUSET

Folkhälsomyndigheten: Så många platser kan behövas

Folkhälsomyndigheten har räknat på behovet av platser inom slutenvården och intensivvården vid en större spridning, region för region. Prognosen visar exempelvis hur många patienter som väntas vara på sjukhus under den värsta veckan. För Stockholm handlar det om nästan 800 fall inom slutenvården och cirka 250 fall på intensiven, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Tittar man på Region Norrbotten handlar det om cirka ett 25-tal fall på intensiven, så det kan skilja sig stort, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Ett tusental slumpmässigt utvalda personer ska de närmaste veckorna testas för sars-cov-2. Målsättningen är att få en tydligare bild av hur stor del av befolkningen som har smittats.

– Island har gjort liknande för någon vecka sedan och det ger en bra ögonblicksbild, säger Anders Tegnell, till Sveriges Radio.

Mer än 2 000 personer i Sverige har testat positivt för det nya coronaviruset. Men det finns ett mörkertal eftersom det i dagsläget bara är de som anses behöva vård, samt vårdpersonal, som testas. Folkhälsomyndigheten säger att Sverige har en allmän spridning i stora delar av landet. Anders Tegnell gör bedömningen att kulmen sannolikt är ytterligare flera veckor bort. Det kan handla om närmare fyra veckor.

Regionerna är hittills påverkade i måttlig till allvarlig grad av situationen i sjukvården, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps uppdaterade nationella lägesbild om covid-19. De största problemen handlar om personalbortfall, ökad arbetsbelastning och brist på kritiska varor i regionerna som vittnar om en allvarlig påverkan. I ett flertal regioner förekommer brist på provtagningsmateriel och skyddsutrustning. Situationen väntas bli tuffare den närmaste tiden.

Arbetsförmedlingen varnar samtidigt för att varseltakten totalt sett är högre än under finanskrisen. Bara under en vecka, den 16-22 mars, registrerades nästan 14000 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad handlar det sannolikt sammanlagt om mer än 20 000 fall, enligt Arbetsförmedlingens bedömning. Motsvarande siffra för mars ifjol var 3292.

Läs mer här: ”Har räknat på behov av vårdplatser”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Landets regioner har enats om nya riktlinjer för skyddsutrustning

Landets 21 regioner har kommit överens om nya riktlinjer för skyddsutrustning kopplat till det nya coronaviruset.

I dessa ingår inte munskydd. I stället rekommenderas en standard med heltäckande visir, förkläde och handskar. Det rapporterar TT.

Samtidigt meddelar Vetenskapsrådet att det är grönt ljus för forskare att under en kortare tidsperiod använda delar av sina medel till forskning som relaterar till sars-CoV-2 och covid-19.

– I det läge vi befinner oss i är detta det enklaste och mest effektiva sättet att möjliggöra en snabb och tidsbegränsad forskningssatsning relaterad till den pågående covid-19 pandemin. Forskare slipper ägna tid åt att skriva nya ansökningar och att granska andra forskares ansökningar. I stället använder vi den kvalitetsgranskning av forskare som gjorts vid tidigare tillfällen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Munskydd inte med i regionernas nya riktlinjer”

COVID-19

Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds

Nu förbjuder regeringen alla allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens på fredagen. Beslutet träder i kraft på söndag. Personer som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse.

Regeringen förbjöd den 11 mars sammankomster med mer än 500 personer. Enligt Folkhälsomyndigheten fick beslutet en god normgivande effekt, men i och med den fortsatta smittspridningen i samhället är det dags för en ny norm, enligt myndigheten.

På presskonferensen meddelades också att Folkhälsomyndigheten kommer att komma med mer detaljerade riktlinjer om hur man bör leva sitt liv, ytterligare 200 respirator kommer att levereras till Sverige, och det finns i nuläget inga planer på att isolera Stockholm.

– På mycket kort tid har många förändrat vårt sätt att leva och det har vi gjort av respekt för våra medmänniskor och inte minst för att ge sjukvården en chans att klara av detta, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Läs mer här: ”Sverige förbjuder sammankomster med fler än 50 personer”

COVID-19

Sjukvårdsdirektören: Stormen är här

Nu sker en stor ökning av smittade av covid-19 i Stockholm. 37 personer med bekräftad smitta har avlidit hittills ­– 18 under det senaste dygnet. Region Stockholm vädjar nu om hjälp, rapporterar SVT Nyheter. Antalet smittade svenskar som har dött är uppe i 62 stycken.

– Jag liknade den här smittan vid en storm tidigare i veckan. Nu kan jag säga att stormen är här, sade hälso-och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson på en pressträff på onsdagskvällen.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få för det behövs nu.

I ett öppet brev till regeringen riktar forskare kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi att möta coronavirusets utbrott, rapporterar Dagens Nyheter. De anser att regeringen kraftigt måste begränsa kontakten mellan människor i samhället och testa betydligt fler för smitta än i dag. Över 2 000 personer på svenska lärosäten har undertecknat brevet.

Läs mer här: ”Hälso- och sjukvårdsdirektören: Stormen är här”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-01

Tema: Pensioner / Sjukvårdsuppropen växer och sprider sig över landet / Ögonblicksbilder från Stockholmssjukvården / Porträttet: Yvonne Dellmark / Krönikor

Prenumerera