DET NYA CORONAVIRUSET

Folkhälsomyndigheten: Så många platser kan behövas

Folkhälsomyndigheten har räknat på behovet av platser inom slutenvården och intensivvården vid en större spridning, region för region. Prognosen visar exempelvis hur många patienter som väntas vara på sjukhus under den värsta veckan. För Stockholm handlar det om nästan 800 fall inom slutenvården och cirka 250 fall på intensiven, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Tittar man på Region Norrbotten handlar det om cirka ett 25-tal fall på intensiven, så det kan skilja sig stort, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Ett tusental slumpmässigt utvalda personer ska de närmaste veckorna testas för sars-cov-2. Målsättningen är att få en tydligare bild av hur stor del av befolkningen som har smittats.

– Island har gjort liknande för någon vecka sedan och det ger en bra ögonblicksbild, säger Anders Tegnell, till Sveriges Radio.

Mer än 2 000 personer i Sverige har testat positivt för det nya coronaviruset. Men det finns ett mörkertal eftersom det i dagsläget bara är de som anses behöva vård, samt vårdpersonal, som testas. Folkhälsomyndigheten säger att Sverige har en allmän spridning i stora delar av landet. Anders Tegnell gör bedömningen att kulmen sannolikt är ytterligare flera veckor bort. Det kan handla om närmare fyra veckor.

Regionerna är hittills påverkade i måttlig till allvarlig grad av situationen i sjukvården, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps uppdaterade nationella lägesbild om covid-19. De största problemen handlar om personalbortfall, ökad arbetsbelastning och brist på kritiska varor i regionerna som vittnar om en allvarlig påverkan. I ett flertal regioner förekommer brist på provtagningsmateriel och skyddsutrustning. Situationen väntas bli tuffare den närmaste tiden.

Arbetsförmedlingen varnar samtidigt för att varseltakten totalt sett är högre än under finanskrisen. Bara under en vecka, den 16-22 mars, registrerades nästan 14000 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad handlar det sannolikt sammanlagt om mer än 20 000 fall, enligt Arbetsförmedlingens bedömning. Motsvarande siffra för mars ifjol var 3292.

Läs mer här: ”Har räknat på behov av vårdplatser”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

COVID-19

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

COVID-19

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera