COVID-19

Folkhälsomyndigheten: Gravida bör vara extra försiktiga

Gravida bör inte utsätta sig för risken att smittas av covid-19, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Gravida kvinnor med riskfaktorer som diabetes, fetma eller högt blodtryck bör vara extra försiktiga.

Generellt sett verkar inte gravida kvinnor ha högre risk än andra att drabbas av svår sjukdom i covid-19. Det har dock förekommit att gravida kvinnor med covid-19 har varit tvungna att få intensivvård i Sverige.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man nu inleder en andra nationell undersökning för att undersöka förekomsten av covid-19 i Sverige. Studien genomförs bland cirka 4 000 personer, som är utvalda från en deltagarpanel på slumpmässig basis.

Deltagarna får lämna prov från näsa och svalg. Analysen visar om det finns en pågående infektion, men inte om personen varit sjuk tidigare. Resultatet väntas bli klart i början av juni.

Parallellt pågår en likadan nationell undersökning som inletts tidigare. Resultaten från den väntas vara klara i nästa vecka.

Läs mer här: ”Gravida med riskfaktorer rekommenderas att vara extra försiktiga”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera