Svepet

Fler sjuksköterskor vidareutbildar sig

Öronmärkta medel från den så kallade professionsmiljarden har gjort det möjligt för fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska eller barnmorska genom utbildningstjänst. Det visar en rapport som Socialstyrelsen gjort om professionsmiljarden.

I denna redovisar fler landsting att satsningarna på studielön och utbildningstjänst har bidragit till att fler sjuksköterskor har valt att genomgå en specialistutbildning eller utbildning till barnmorska, uppger Charlotte Pihl, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten erbjuder samtliga landsting ekonomisk ersättning för sjuksköterskor under specialistutbildning eller utbildning till barnmorska.

Professionsmiljarden är en överenskommelse som slöts mellan regeringen och SKL för två år sedan om att stärka förutsättningarna för en god, jämlik och effektiv hälso- och sjukvård. Till satsningen, som fortgått under 2017 och 2018, knöts knappt en miljard kronor per år. Under 2017 och 2018 har 300 miljoner kronor per år öronmärkts specifikt för vidareutbildning av sjuksköterskor till specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera