ADMINISTRATION

Fackliga företrädare vill kartlägga sjukvårdens arbetsuppgifter

På Svenska Dagbladets debattsida skriver Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund,– tillsammans med Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Veronica Magnusson, ordförande för Vision, – om vikten av att läkares arbetstid läggs på arbetsuppgifter som gagnar patienten. Enligt en ny rapport från McKinsey, i samarbete med Läkarförbundet, har den administrativa bördan fortsatt att öka de senaste åren och nästan hälften av läkares arbetstid läggs på andra uppgifter än att behandla patienten. De fackliga företrädarna efterfrågar en kartläggning av hur arbetsuppgifter fördelas och prioriteras samt att IT-stöden förbättras. De skriver att det är ”hög tid att vården bättre tar tillvarata varje yrkesgrupps unika kompetens” och att vården kan bli mer effektiv ”när proffsen får vara proffs fullt ut”.

Läs hela debattartikeln här: ”Läkarna måste få ägna mer tid åt patienterna”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Myndighet får nationellt uppdrag för utökad testning

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att öka antalet personer som testas för covid-19. Det meddelade regeringen på tisdagen.

– En utökad nationell testning för covid-19 medför att en stor andel viktig personal inte behöver stanna hemma från jobbet trots att de kan arbeta. Folkhälsomyndigheten ska nu skyndsamt starta och koordinera arbetet, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Fram till och med vecka 13 hade över 36 000 personer testats. Regeringen meddelade även att besöksförbud på landets äldreboenden införs.

Läs mer här: ”Utökad nationell testning av covid-19”

SJUKVÅRDSFÖRSÄKRINGAR

Ny rapport: Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar får vård snabbare

Personer med privata sjukvårdsförsäkringar ges vård snabbare, troligtvis utan att det finns skillnader i medicinska behov. De privata försäkringarna står visserligen för en liten del av hälso- och sjukvårdens totala kostnader, men antalet personer som har dem har ökat i Sverige i likhet med i andra europeiska länder.

Det framhåller Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i en ny rapport om konsekvenser av privata sjukvårdsförsäkringar. Myndigheten rekommenderar nu att regeringen bör säkerställa en ökad transparens genom bättre uppföljningsmöjligheter och kunskap, att regeringen bör ge en lämplig myndighet i uppdrag att göra en internationell utblick kring utvecklingen av privata sjukvårdsförsäkringar, samt att huvudmännen bör se över sin uppföljning av privata vårdgivare.

– Vi ser ett behov av att säkerställa att lagstiftning och övrig styrning stödjer den utveckling som önskas, säger Ida Nyström, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Privata sjukvårdsförsäkringar – möjliga konsekvenser för patienter”

COVID-19

146 svenskar har dött i covid-19 – stabsläge råder i alla regioner

36 nya dödsfall i covid-19 har rapporterats i helgen. Totalt har 146 personer i Sverige dött. Det uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens på måndagseftermiddagen. Sammanlagt har fler än 4000 personer i landet bekräftats sjuka i covid-19. Fler än 300 personer får intensivvård i nuläget.

Sveriges hittills yngsta kända dödsoffer är en 26-årig kvinna, som avled i fredags på en intensivvårdsavdelning på Södersjukhuset i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter. Kvinnan hade ingen känd underliggande sjukdom, enligt uppgift till DN. Däremot ska en riskfaktor ha funnits.

Anders Tegnell berättade på presskonferensen att Folkhälsomyndigheten har landat i en ny rekommendation om hur skyddsutrustning ska användas inom vården.

– När man har en ny sjukdom som denna börjar man ofta med en väldigt hög nivå på skydd. Men när man lär sig mer och mer kan man anpassa nivån mer till den som är bäst för sjukdomen. Konkret innebär det att det nu finns ett underlag som vi har tagit fram tillsammans med regionerna och som regionerna sedan kan omvandla till praktiska rekommendationer.

Samtliga regioner i landet arbetar nu i stabs- eller förstärkningsläge, där man har ställt om delar av vården för att kunna hantera covid-19.

– Konkret så innebär det här att regionerna har dragit ned på kirurgi som inte är akut och man har byggt om till covidplatser, säger Taha Alexandersson hos Socialstyrelsen till Dagens Nyheter.

Samtidigt står det fältsjukhus som byggts upp inne i Älvsjömässan i Stockholm klart. Planen är att det ska avlasta den ordinarie vården som pressas hårt.

– Vi ser just nu i Stockholm att sjukvårdsbehovet ökar snabbt dag för dag. Vi ser också att intensivvårdsbehovet ökar dramatiskt. Det går snabbt nu men vi har hela tiden planerat för det värsta även om vi hoppats på det bästa, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm till Sveriges Radio Ekot.

Senare på måndagen presenterade regeringen och Liberalerna och Centerpartiet ett nytt åtgärdspaket för att möta coronakrisen. Enklare att få a-kassa, Arbetsförmedlingen får extra resurser och fler utbildningsplatser. Det är några av insatserna i paketet på 11 miljarder kronor som regeringen kommer att lägga fram i riksdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Läs mer här: ”Tegnell: 146 har avlidit i covid-19”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-01

Tema: Pensioner / Sjukvårdsuppropen växer och sprider sig över landet / Ögonblicksbilder från Stockholmssjukvården / Porträttet: Yvonne Dellmark / Krönikor

Prenumerera