ADMINISTRATION

Fackliga företrädare vill kartlägga sjukvårdens arbetsuppgifter

På Svenska Dagbladets debattsida skriver Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund,– tillsammans med Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Veronica Magnusson, ordförande för Vision, – om vikten av att läkares arbetstid läggs på arbetsuppgifter som gagnar patienten. Enligt en ny rapport från McKinsey, i samarbete med Läkarförbundet, har den administrativa bördan fortsatt att öka de senaste åren och nästan hälften av läkares arbetstid läggs på andra uppgifter än att behandla patienten. De fackliga företrädarna efterfrågar en kartläggning av hur arbetsuppgifter fördelas och prioriteras samt att IT-stöden förbättras. De skriver att det är ”hög tid att vården bättre tar tillvarata varje yrkesgrupps unika kompetens” och att vården kan bli mer effektiv ”när proffsen får vara proffs fullt ut”.

Läs hela debattartikeln här: ”Läkarna måste få ägna mer tid åt patienterna”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

Ambulanssjukvården ska stärkas med ny satsning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 en satsning på en förstärkt ambulanssjukvård med 100 miljoner kronor första året, och räknar med motsvarande belopp för 2022–2023.

Tanken är att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik och effektiv över hela landet.

Regeringen berättade tidigare på onsdagen dessutom om satsningar i budgetpropositionen för att öka den sociala rättvisan i samhället. Det handlar bland annat om en återhämtningsbonus för personal inom hälso- och sjukvården respektive omsorgen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om en satsning på totalt 300 miljoner kronor för 2021, varav 105 miljoner till vården. För 2022 och 2023 beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till satsningen.

KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Karolinska drar tillbaka varsel av läkare

Nu hävs varslet om uppsägningar av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Orsaken som sjukhusledningen anger är att antalet anställda har minskat genom naturliga avgångar.

Varslet, som lades i november förra året, gällde 250 läkare och 350 undersköterskor. I februari meddelade sjukhuset att varslet kunde minskas till 266 tjänster, varav 109 läkare. Under pandemin har planerna hittills legat på is.

Enligt sjukhusets nuvarande beräkningar kommer antalet anställda emellertid att minska från 15 900 till 15 000 mellan maj 2019 och december 2020, vilket medför att ledningen anser att Karolinska har en bemanning som motsvarar uppdraget.

– Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Karolinska universitetssjukhuset häver varsel för undersköterskor och läkare”

Tegnell: ”Vi har inte nått peaken på pandemin än”

I stora delar av Europa ökar samhällsspridningen. I Sverige är emellertid utvecklingen fortsatt lugn, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Någon stor smittspridning i Sverige har vi inte just nu, sa han på myndigheternas gemensamma pressträff på tisdagen.

Här i Sverige har sammanlagt 5 851 dött i covid-19. Totalt har 87 345 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Globalt sett har nästan 30 miljoner fall bekräftats. Närmare en miljon har avlidit på grund av covid-19.

– Vi har inte nått peaken på den här pandemin än.