Svepet

Facket kräver fria arbetskläder för att undvika smittspridning

I en debattartikel i Dagens Samhälle lyfter de fyra fackförbunden Kommunal, Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna krav på att arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetskläder till personal inom vård och omsorg för att undvika smittspridning.

Läs hela artikeln här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

DIGITAL VÅRD

Antalet digitala vårdbesök ökar drastiskt

Enligt en undersökning som SVT Nyheter Örebro gjort har antalet digitala vårdbesök ökat drastiskt under det gångna året – förväntningen är att ökningen skett från 200 000 till 550 000 besök – vilket också innebär att notan nu är uppe i en kvarts miljard kronor.

Elin Karlsson, vice ordförande i Sjukhusläkarna, säger till SVT att hon känner ”en stark oro inför hur det ska bli nästa år”. Också att utvecklingen riskerar att ”hamna i en situation där de mest sjuka patienterna får sämre tillgång till vård” eftersom all sjukvård delar på samma säck med pengar.

Läs hela artikeln här.

MACCHIARINI

Förundersökning mot Macchiarini återupptas

På tisdagen meddelande överåklagare Mikael Björk att han beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen mot Paolo Macchiarini om två personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Detta skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi har valt att titta på hela ärendet och granska de tre patienter som alla fått sina luftstrupar ersatta. Nu öppnas förundersökningen om två av patienterna. Det handlar om en kvinna från Turkiet och en man från Island. Det medicinska underlaget för den tredje patienten, som kom från USA, är inte tillräckligt och därför öppnas inte den förundersökningen, säger överåklagare Mikael Björk i pressmeddelandet.

Macchiarini är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Beslutet innebär att åtal kan väckas längre fram, men det är ännu för tidigt att säga om det finns skäl för det, skriver Åklagarmyndigheten.

Svepet

Brottsutredning kring Macchiarini kan återupptas

Tisdagen den 11 december ska överåklagare fatta beslut när det gäller överprövning av den tidigare nedlagda förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Macchiarini var misstänkt för tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Paolo Macchiarini var tidigare anställd på Karolinska universitetssjukhuset, där han utförde operationer där patienternas luftstrupar ersattes med syntetiska proteser. Två av patienterna dog och en skadades svårt.

Den tidigare åklagaren valde dock att lägga ned förundersökningen mot Macchiarini i oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till de två målsägande som avlidit begärde sedan överprövning av detta beslut.  Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg beslutade då att granska Macchiarini- ärendet, som totalt rör fyra personer.

På tisdagen kommer överåklagare antingen att avsluta ärendet med bedömningen att det var rätt av eller så beslutar överåklagaren att förundersökningen ska återupptas och att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas.

Ur Sjukhusläkaren 2018-06

Avancerad vård i hemmet-hur bra fungerar den?/Jul-läsning:Nobel- special/ Aktuella profilen: Bosse Lindquist fick en mer positiv bild av läkare efter Macchiarini-affären/Porträttet: Sjukvårdsdirektör vill riva murar mellan sjukhusvård och primärvård/Ny krönikör: Camilla Starck/