COVID-19

Ernkrans varnar studenter efter virusutbrott

Smittspridningen ökar markant bland Sveriges studenter, särskilt i samband med studentfester och insparkar. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, varnar nu landets studenter.

– Ni är alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er, säger hon till SVT Nyheter.

Under hösten har åtta regioner haft virusutbrott som kan kopplas till universitet och högskolor. Hittills har 200 studenter bekräftats smittade.

– Under hösten har universitet och högskolor kunnat börja öppna upp för campusundervisning igen. Det har vi gjort för studenternas skull, säger Matilda Ernkrans.

– Tyvärr verkar det som om denna försiktiga öppning har tolkats av alltför många studenter att det är fritt fram att återgå till ett normalt liv.

Läs mer: ”Minister varnar landets studenter”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

COVID-19

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

COVID-19

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera