DÖDSHJÄLP

Debatten om dödshjälp fortsätter

Thomas Lindén, ordförande för Läkarförbundets Etik- och ansvarsråd, påpekar att någon form av dödshjälp endast är tillåten i ett fåtal länder samt fem av femtio stater i USA.

”Liksom i Sverige är dödshjälp förbjuden i de absolut flesta av världens länder, oavsett styresskick, religion och kulturell bakgrund. Sällan är världens länder så eniga i sitt ställningstagande. Ingen tjänar på att frågan trivialiseras genom att göras till en paroll eller opinionsfråga”, skriver han.

Vidare menar han att läkare ska hjälpa människor att leva – inte att dö. Och att det för den medicinska professionens organisation är ”otänkbart att alls acceptera dödshjälp, än mindre som rutinåtgärd”.

Läs hela krönikan hos Läkartidningen.

Frågan om dödshjälp tas också upp i kortdokumentären om Martin Engqvist, som bröt nacken i en olycka år 2000 och blev förlamad, som nu engagerar sig mot dödshjälp.

Lyssna på kortdokumentären från Sveriges Radios Tendens.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera