Svepet

Capio Göingekliniken i topp när studenterna får säga sitt

När läkarstudenter vid Lunds Universitet skulle utse den klinik som var bäst på handledning i Region Skåne, föll valet på Capio Göingekliniken i Hässleholm, enligt Norra Skåne.

Läs hela artikeln

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Brottsutredning kring Macchiarini kan återupptas

Tisdagen den 11 december ska överåklagare fatta beslut när det gäller överprövning av den tidigare nedlagda förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Macchiarini var misstänkt för tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Paolo Macchiarini var tidigare anställd på Karolinska universitetssjukhuset, där han utförde operationer där patienternas luftstrupar ersattes med syntetiska proteser. Två av patienterna dog och en skadades svårt.

Den tidigare åklagaren valde dock att lägga ned förundersökningen mot Macchiarini i oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till de två målsägande som avlidit begärde sedan överprövning av detta beslut.  Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg beslutade då att granska Macchiarini- ärendet, som totalt rör fyra personer.

På tisdagen kommer överåklagare antingen att avsluta ärendet med bedömningen att det var rätt av eller så beslutar överåklagaren att förundersökningen ska återupptas och att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas.

Sjukvårdsparti i majoritetsstyre

Partiet Bevara Akutsjukhusen ingår i den koalition som ska styra Region Jönköpings län under den kommande mandatperioden, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Tillsammans har koalitionen Bevara Akutsjukhusen, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna 53 mandat av 81 i regionfullmäktige.

Ordförandeposten får Kristdemokraterna medan ordförandeposten för nämnden för folkhälsa och sjukvård går till Socialdemokraterna. I denna nämnd får Bevara Akutsjukhusen posten som förste vice ordförande.

Det läkarledda partiet Bevara Akutsjukhusen bildades till stor del i syfte att säkerställa att Region Jönköping ska ha kvar tre akutsjukhus framöver.

Svepet

Tusentals patienter har fått riskabla hjärtprodukter inopererade

Omkring 5000 hjärtpatienter har fått riskabla produkter i sina kroppar i samband med att pacemakers och andra hjärtprodukter opererats in, visar en granskning av SVT Nyheter. Det handlar om fler än 1300 bristfälliga produkter som kan leda till hjärtstillestånd eller kraftiga elchocker och som läkare har tvingats operera ut.

Två svenska patienter har till exempel det senaste året drabbats av hjärtstillestånd till följd av att deras pacemaker- och ICD-dosor inte har fungerat och flera patienter har fått elstötar när isoleringen till elektroderna har spruckit.

Från medicinteknikbolagens branschorganisation Swedish Medtech, som beklagar händelserna, hävdar man att tester har genomförts av produkternas tillverkare.

Men Fredrik Gadler, som är hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och som ansvarar för Pacemakerregistret, anser att produkterna skulle ha testats mer noggrant och under längre tid innan de släpptes på marknaden.

Ur Sjukhusläkaren 2018-06

Avancerad vård i hemmet-hur bra fungerar den?/Jul-läsning:Nobel- special/ Aktuella profilen: Bosse Lindquist fick en mer positiv bild av läkare efter Macchiarini-affären/Porträttet: Sjukvårdsdirektör vill riva murar mellan sjukhusvård och primärvård/Ny krönikör: Camilla Starck/