Svepet

Brottsutredning kring Macchiarini kan återupptas

Tisdagen den 11 december ska överåklagare fatta beslut när det gäller överprövning av den tidigare nedlagda förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Macchiarini var misstänkt för tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Paolo Macchiarini var tidigare anställd på Karolinska universitetssjukhuset, där han utförde operationer där patienternas luftstrupar ersattes med syntetiska proteser. Två av patienterna dog och en skadades svårt.

Den tidigare åklagaren valde dock att lägga ned förundersökningen mot Macchiarini i oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till de två målsägande som avlidit begärde sedan överprövning av detta beslut.  Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg beslutade då att granska Macchiarini- ärendet, som totalt rör fyra personer.

På tisdagen kommer överåklagare antingen att avsluta ärendet med bedömningen att det var rätt av eller så beslutar överåklagaren att förundersökningen ska återupptas och att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

CANCERVÅRD

Karolinska först i landet att certifieras för ny behandling

Karolinska universitetssjukhuset blir först i landet med att certifieras för CAR-T cellbehandling till patienter med akut lymfatisk B-cellsleukemi.

NT-rådet, rådet för nya terapier, som är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner, tog i maj 2019 beslut om att rekommendera CAR-T cellbehandling vid akut lymfatisk B-cellsleukemi.

– Vi är glada och stolta över att vi kan leverera innovativa terapier på högsta nivå till våra patienter. Det var en lång väg för att bli Sveriges första standardbehandlingscenter för CAR-T celler. Uppskattningsvis kommer 5–10 patienter per år ges möjligheten till behandling på Karolinska inom studier och med standardbehandling, säger Stephan Mielke, som är professor, verksamhetschef och huvudansvarig för behandlingen vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

CAR-T cellsterapi innebär att patientens egna immunceller tas ut och modifieras genetiskt för att bli bättre på att identifiera och döda tumörceller. De modifierade cellerna återförs sedan till patienten.

Akut lymfatisk B-precursorcellsleukemi är den vanligaste formen av leukemi.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med att certifieras för CAR-T cellbehandling”

LEDARSKAP

Jovic lämnar SKL:s vd-post

Vesna Jovic lämnar tjänsten som vd för Sveriges kommuner och landsting, SKL. Staffan Isling, som började som strategisk rådgivare hos SKL tidigare i år, blir tillförordnad vd till dess att SKL:s styrelse sammanträder i slutet av oktober.

Vesna Jovic har varit SKL:s vd sedan i maj 2017. Tidigare var hon kommundirektör i Huddinge kommun, där hon även haft flera chefstjänster.

– Jag vill rikta ett varmt tack till Vesna för hennes tid som vd på SKL och önska henne lycka till med framtida arbetsuppgifter, säger Anders Knape, SKL:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Vesna Jovic lämnar vd-posten i SKL

BRIST PÅ MATERIAL

Fler har gått upp i stabsläge

Örebro, Västmanland, Dalarna och Uppsala har tvingats gå upp i stabsläge till följd av uteblivna leveranser av livsviktigt sjukvårdsmaterial, men läget ska kunna stabiliseras i nästa vecka. Det uppger Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen, till Sveriges Television.

– Vi kan inte säga helt säkert, men i början på nästa vecka ska läget vara mycket stabilare, säger han.

Samtidigt har även Socialstyrelsen gått upp i stabsläge på grund av situationen, vilket betyder att myndigheten har avsatt resurser för att kunna följa hur situationen utvecklar sig.

I Uppsala kommer planerad slutenvård och planerade operationer inte kunna utföras förrän tidigast på tisdag morgon.

Läs mer här: ”Läget i regionerna ska stabiliseras i nästa vecka”

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd